Jaarlijks wordt er veel geld geïnvesteerd in het plaatsen van wildspiegels. De kleine spiegeltjes aan de hectometerpalen aan de kant van de weg. Eigenlijk zullen betere alternatieven een faunatunnel, amfibiescherm of wildraster zijn.

 

Deze spiegels zitten op ooghoogte van reeën, zwijnen en herten. De verlichting van de auto schijnt in de reflector en zo zouden zei de dieren moet afschikken.

De laatste jaren is er veel onderzoek na de werking van de spiegels gedaan. Maar helaas bleef dit zonder resultaat omdat het erg moeilijk is dit te meten. Toch luidt de conclusie dat wildspiegels toch niet zo goed werken als men tegenwoordig denkt. En dat is het wegjagen en afschikken van dieren langs de weg als er een auto aankomt.

 

Ook worden de paaltjes in de loop van de tijd vies door de uitlaatgassen en weersomstandigheden. Hierdoor wordt het licht minder goed gereflecteerd en zal het de dieren ook minder afschikken. Het komt ook vaak voor dat de paaltjes scheef staan, hierdoor klopt de reflectie ook niet meer.

 

De beste oplossing om aanrijding met dieren te voorkomen zijn nog wel wildrasters. Hierdoor zorg je dat dieren helemaal niet meer de weg op kunnen. Dit heeft wel het nadeel dat, met ons huidige wegennetwerk, de dieren opgesloten zitten in kleine “vakjes”. Daarom is het belangrijk dat deze rasters aan elkaar verbonden worden door fauna tunnels en bruggen.

 

weg