Afvallen

Alles over afvallen, diëten en overgewicht, anorexia, afslankpillen, gezond eten, eetbuistoornis, koolhydraatarm dieet.

Lees meer..
Sport

Alles over blessure, Aerobics, Atletiek, Badminton, Basketbal, Biljarten, Duiken, Fietsen, Fitness, Hardlopen en Voetbal.

Lees meer..
Voeding

Alles over voeding informatie, gezond leven, dieetdagboeken, afslanken, overgewicht, eetstoornissen en gezonde voeding

Lees meer..

Geef je gezondheid een boost met groentesap

Wat je eet heeft grote invloed op je gezondheid. Maar ook wat je drinkt. Groentesap is het ideale dorstlesser om je gezondheid een boost te geven. Lees snel verder en ontdek waarom.

 

Het verschil tussen groentesap en groene smoothies

Groentesap is het vocht wat uit groente is geperst. Dit is wat anders dan de welbekende groene smoothies. Een groene smoothie wordt gemaakt door groene bladgroente met wat water en fruit in een blender fijn te maken. Een groot deel een groente smoothie bestaat dan ook uit water of een andere vloeistof zoals amandelmelk of kokoswater.

Groentesap is bestaat voor 100% uit het vocht van groente en is daardoor veel geconcentreerder wat betreft voedingsstoffen dan een groene smoothie. Voor het maken van één glas groentesap is 400 gram groente nodig. Ter vergelijking: voor het maken van één groene smoothie heb je 100 gram groente nodig.

Bij het maken van een groene smoothie gebruik je normaal gesproken maar 1 soort groente, aangevuld met één of meerdere fruitsoorten. Bij het maken van groentesap worden altijd meerdere soorten groenten gebruikt. Als je groentesap koopt dan zal je zien dat er soms wel 10 soorten groenten zijn gebruikt voor het maken van het sapje.

Omdat er bij het maken van groentesap zoveel soorten groenten worden gebruikt bevat het heel veel verschillende soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Bij groentesap wordt, net zoals bij groene smoothies, gebruik gemaakt van vruchtensap. Maar dit hoeft niet perse. Het is wel lekker om een klein beetje vruchtensap te gebruiken. Dit is puur om de groentesap wat zoets en lekkers mee te geven. Maar is niet nodig gezien vanuit het oogpunt van voedingswaarde. De groentesappen bevatten van nature al erg veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Bij groentesap wordt het aandeel vruchten zo laag mogelijk gehouden. Dit wordt gedaan om de groentesap zo caloriearm mogelijk te houden. Fruit bevat immers vruchtsuikers.

Hoe maak je groentesap?

Groentesap maak je met behulp van een slowjuicer. Dit is een apparaat wat het vocht uit groente perst. Het pure vocht van de groente wordt opgevangen in een bakje. Het pulp (de vezels) van de groente worden van het vocht gescheiden. Door het scheiden van de vezels krijg je een mooi vloeibaar sapje waarin geen harde stukjes zitten.

Een slowjuicer is zoals de naam al doet vermoeden traag. Met grote kracht wordt het vocht langzaam uit de groente geperst. Dit gebeurt zo rustig mogelijk om wrijvingswarmte te voorkomen. Door warmte zou namelijk een deel van de vitamines en antioxidanten verloren gaan. Doordat het vocht niet warm wordt blijven alle voedingsstoffen optimaal bewaard.

Groene smoothies maak je met een blender. Onder in de blender zit een mes wat heel snel draait. Hierdoor wordt de groente en het fruit snel fijngemalen. Hierdoor kan de motor van de blender warm worden. Door deze warmte kan een deel van vitamines en antioxidanten verloren gaan. Om deze reden worden groentesap door deskundige ook wel gezien als gezonder dan groene smoothies.

Als je groentesap gaat maken dan is het aan te raden om niet zomaar wat soorten groenten bij elkaar te gooien. Je loopt dan het risico dat deze groentesoorten helemaal niet lekker zijn omdat ze niet bij elkaar passen. Dat zou zonde zijn van de dure groenten die je hebt gebruikt voor het maken van je eigen sapje. Wil je op safe gaan dan maak je gebruik van beproefde groentesap recepten. Zo weet je zeker dat je eindigt met een groentesap die niet alleen gezond is maar ook erg lekker.

Een nadeel van zelf groentesap maken is het werk wat je eraan hebt. Met name het schoonmaken van de slowjuicer is een arbeidsintensief klusje. Als je nog een slowjuicer moet kopen dan loont het om er eentje uit te zoeken die makkelijk schoon te maken is.

Wil je eens gaan proberen of groentesappen iets voor jouw zijn dan hoef je niet gelijk te investeren in een slowjuicer. Deze zijn namelijk best wel prijzig. Je kunt groentesap ook kant en klaar bestellen. Probeer ze een paar weken om te kijken of je verschil merkt in hoe je je voelt.

De gezondheidsvoordelen

Het belangrijkste is natuurlijk wat groentesap voor je gezondheid kan betekenen. Je kunt je voorstellen dat je met één glas groentesap een gigantische hoeveelheid vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen krijgt. Aangezien er 400 gram groente nodig is voor één glas.

Doordat je al deze voedingsstoffen in vloeibare vorm tot je neemt worden ze ook nog eens beter opgenomen. Normaal gesproken eet je groenten. Voedingsstoffen zitten dan opgeslagen tussen de vezels. Je lichaam moet deze eerst verteren voordat ze opgenomen kunnen worden. Omdat je niet alles verteert worden nooit alle voedingsstoffen goed opgenomen. Met groentesap weet je zeker dat je lichaam de voedingstoffen zal absorberen.

Een belangrijke eigenschap van groentesap is dat het rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten zijn essentieel om vrije radicalen in je lichaam te neutraliseren. Vrije radicalen kunnen op den duur leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2, Alzheimer, kanker en hart- en vaatziekten.

Maar ook op de korte termijn heb je al gezondheidsvoordelen van groentesap. Er zitten belangrijke voedingsstoffen, zoals koper, zink, vitamine C, mangaan en magnesium. Deze voedingsstoffen versterken het immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor infecties en infectieziekten zoals de griep en verkoudheidjes.

Groente is ook rijk aan het mineraal kalium. Dit mineraal speelt samen met natrium een belangrijke rol in het reguleren van de bloeddruk. Natrium zit in zout en omdat er in veel voedingsmiddelen zout zit krijgen we daar eerder teveel dan te weinig van binnen. Als je teveel zout eet dan wordt de bloeddruk te hoog. Door meer kalium in je dieet op te nemen kan je een te hoge bloeddruk weer terug brengen naar gezonde waarden. Hiermee wordt het risico op hart- en vaatziekten lager.


Volgende pagina »

Wanneer is osteopathie geschikt?

Een behandeling van de osteopaat is geschikt voor bijna iedereen, volwassen, kinderen en ook baby’s kunnen baat hebben bij een behandeling van de osteopaat. Osteopathie is een manuele behandelwijze die wordt uitgevoerd door een osteopaat. Een osteopathische behandeling wordt dus gekenmerkt dat het alleen met de hand gaat, er komen geen medicijnen of andere apparatuur aan te pas.

 

Alternatieve geneeswijze

Het begrip osteopathie is steeds breder aan het worden in Nederland en het is een veelzijdige therapievorm. Op dit moment wordt het in Nederland door de zorgverzekeraars nog als alternatieve geneeswijze gezien. In landen om ons heen zoals Frankrijk en Engeland is osteopathie inmiddels echt een onderdeel van gezondheidszorg geworden. In Nederland is de Nederlandse Vereniging voor Osteopaten (NVO) zich daar hard voor aan het inzetten.

 

Hoe werkt een osteopaat?

Vaak heeft een osteopaat een standaard werkwijze, je kan online een afspraak maken, vult een vragenlijst in. Die komt terecht bij de osteopaat en vervolgens zal er een fysieke intake gedaan worden en eventueel een lichamelijk onderzoek. Vanuit daar wordt er een behandelplan gemaakt en gaat de osteopaat aan de slag.

 

Wanneer ga je naar de osteopaat?

Er zijn veel verschillende indicaties om in contact te kijken met een osteopaat en zelfs als je klacht niet in een rijtje voorkomt kan het nooit kwaad even contact te zoeken met de osteopaat om zo je klacht te bespreken. Als we het hebben over baby’s is huilbaby’s een indicatie die vaak genoemd wordt, maar ook darmkrampjes of slaapproblemen. Volwassenen komen vaak bij een osteopaat als zij last hebben van rugklachten, nekklachten of bijvoorbeeld hoofdpijn. Deze klachten kunnen voortkomen uit sport, maar ook door het vele thuiswerken nu en een verkeerde houding. Zelf voor zwangerschap zijn er osteopathische behandeling die kunnen helpen als je bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit hebt of darmklachten. Kijk veel meer klachten of indicaties ook eens op de website van osteopaat woerden, die hebben een zeer uitgebreid overzicht.

 

Krijg je een vergoeding?

De kosten van een behandeling kunnen uiteenlopen per osteopaat, dit is afhankelijk van het tarief wat diegene rekent. Het fijne van een osteopathische behandeling is dat je een deel vergoed kan krijgen vanuit je verzekeraar. De ziektekostenverzekeraar kan een deel van de behandeling vergoeden vanuit het aanvullende pakket. Om precies te weten wat jij als vergoeding krijgt kun je het beste even zelf hier kijken.

 


Volgende pagina »

Calorieën verbranden en rond je buik afslanken

Je bent vast niet de enige die leeft met het idee om in het nieuwe jaar af te gaan vallen. Een nieuw jaar, een nieuw start, is wat velen denken. Met name rond de buik willen veel mensen afvallen, het liefste binnen korte tijd. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, maar om je doelstelling zo snel mogelijk te behalen is het van belang dat je op meerdere dingen gaat letten. Het is vooral een combinatie van sporten / bewegen en goed letten op je voeding. Wij vertellen je er graag meer over.

 

Sporten en bewegen

Om je doelstelling om snel af te vallen is sporten en bewegen een onmisbaar onderdeel. Om snel af te vallen wil je natuurlijk sneller calorieën verbranden. Beweging is daarbij noodzakelijk. Echter is het niet zo dat je iedere dag een uur moet gaan hardlopen totdat je niet meer kunt. Bij intensief hardlopen gaat je hartslag namelijk omhoog, waardoor je lichaam het hormoon cortisol aanmaakt. Dit draagt niet altijd bij aan het verbranden van calorieën. Wil je toch iedere dag je beweging hebben, ga dan niet iedere dag tot het uiterste. Combineer een sessie hardlopen met een half uurtje wandelen op een rustig tempo. Ook een dag rust tussendoor kan geen kwaad. Deze combinatie werkt vaak beter dan elke dag tot de limiet gaat met het hardlopen.

 

Koolhydraatarm eten

Als je veel gaat sporten en bewegen, maar niet kritisch naar je voeding kijkt, is het lastig om snel af te vallen. Wil je snel afvallen en buikvet kwijtraken, dan is het essentieel om ook op je voeding te letten. Stoppen met eten is niet de oplossing, maar koolhydraatarm eten kan wel een hele goede stap zijn. Door minder koolhydraten te eten kan jouw lichaam sneller op je gewenste gewicht komen. Wie denkt dat je daarvoor veel lekkere dingen moet laten staan, heeft het mis. Er zijn veel producten te vinden die heerlijk zijn en weinig koolhydraten bevatten. Denk aan een bakje kwark met fruit in de ochtend, een salade als lunch of een lekker stukje vis bij het avondeten. Op internet vind je op veel plekken de meest heerlijke gerechten die gemaakt zijn met producten waar weinig koolhydraten in zitten. Zo kun je veel variëren met je voeding!

 

Wil jij dus snel je gewenste lichaamsgewicht bereiken? Let dan op je totale patroon van voeding en beweging. Focus je op beide onderdelen en je zult snel resultaat zien.

 


Volgende pagina »

Twee onmisbare veranderingen als je snel wil afvallen

Niemand houdt van overbodige kilo’s. Door veel mensen wordt de jaarwisselingen aangegrepen als moment om hun levensstijl te veranderen, om te proberen om zo snel mogelijk hun overbodige kilo’s te verliezen en snel af te vallen. Afvallen is vooral voor mensen met een lange adem. Afvallen is niet iets wat je in een paar dagen doet, maar het is structureel veranderen van je levensstijl om zodoende een verandering te zien als je op de weegschaal staat. Wat ons betreft zijn er twee belangrijke pijlers als je snel wil afvallen. Dat zijn voeding en beweging.

 

Voeding

Misschien wel het allerbelangrijkste om op te letten wanneer je wil afvallen, is je voeding. Je huidige voedingspatroon bestaat waarschijnlijk voor een deel uit bewuste keuzes, maar voor een groot deel ook uit gewoontes. Let goed op wat je eet, maar vooral op wat je niet eet. Een veelgekozen verandering waar men voor kiest, is het starten met een koolhydraatarm dieet. Bij een koolhydraatarm dieet let je vooral op de koolhydraten in bepaalde voedingsstoffen, en zorg je ervoor dat je niet te veel koolhydraten binnenkrijgt. Lekker eten kan nog steeds, maar dan met minder koolhydraten. Te veel koolhydraten kunnen namelijk zorgen voor overgewicht, en minder koolhydraten eten kan dus uiteindelijk helpen bij het afvallen. Lees hier het artikel van Diana Verbeek over het koolhydraatarm dieet.

 

Beweging

Sporten en bewegen zijn essentieel voor mensen die willen afvallen. Je lichaam heeft beweging nodig om alles wat er het lichaam ingaat, te kunnen verwerken. Het is niet zo dat je per direct een topsporter moet worden die 6 uur per dag gaat hardlopen. Sporten en bewegen kan in verschillende vormen. Het wordt aangeraden om elke dag minimaal 20 tot 30 minuten intensief te bewegen. Intensief bewegen kan bijvoorbeeld hardlopen zijn, maar ook een wandeling valt onder beweging. Ook fietsen is een vorm van intensief bewegen. Let er op, zeker in de tijd dat we veel thuiswerken, dat je thuis ook beweging houdt. Loop een keer een blokje op, sta overdag elk uur even om je lichaam te bewegen en pak eens de fiets naar de supermarkt, in plaats van de auto. Mogelijkheden genoeg.

 


Volgende pagina »

Mondkapjes kopen in de winkel, wat is belangrijk?

Vanaf 1 december 2020 is het verplicht om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes en dat betekent dat het tijd is voor mondkapjes kopen in de winkel. Er zijn een groot aantal winkels die mondkapjes aanbieden en daarnaast is er ook voldoende keuze online. Ook op het station liggen overal mondkapjes die je kunt kopen voor gebruik in het OV. Mondkapjes kopen in de winkel heeft zo zijn voordelen. Hier lees je over waar je ze kunt vinden en waar je dan op moet letten voordat je naar de kassa loopt.

 

Waar kun je mondkapjes kopen in de winkel?

Toen de mondkapjes net verplicht waren gemaakt in het openbaar vervoer, waren ze op een beperkt aantal plekken te koop. Nu is dat wel anders. De verplichting in openbare ruimtes betekent dat de vraag naar mondkapjes erg is toegenomen. Je hebt deze nu dagelijks nodig. Daar springen winkeliers natuurlijk op in. Mondkapjes kopen in de winkel doe je bij alle drogisterijen. Supermarkten bieden vaak ook mondkapjes aan en bij kledingwinkels liggen ze ook in het assortiment. Het is misschien makkelijker om te vragen waar je geen mondkapjes kunt kopen.

 

Waarom naar de winkel?

Er wordt ook een bijzonder groot assortiment mondkapjes aangeboden online. Je kunt daar terecht voor elk soort mondkapje in alle kleuren van de regenboog, met een print, een afbeelding of een foto die je zelf opstuurt. Alles is mogelijk en met zo’n groot assortiment tot je beschikking, waarom zou je dan nog mondkapjes kopen in de winkel?

 • Mondkapjes in de Nederlandse winkels zijn geschikt voor de Nederlandse situatie. Het assortiment van winkels wordt daarop aangepast.
 • Je kunt de mondkapjes zelf zien en soms ook in handen houden. Je weet exact wat je koopt voordat je betaalt.
 • Kom je er niet uit, dan vraag je gemakkelijk een medewerker om hulp.

 

Waar moet je op letten?

Mondkapjes kopen in de winkel heeft dus zo zijn voordelen. Het is niet automatisch zo dat de mondkapjes die je daar koopt beter zijn. Als je ze in handen hebt, let je op een aantal zaken. Lees de gebruiksaanwijzing door en vraag jezelf af of dat past bij jouw leven en je wensen. Bekijk het materiaal waarvan het mondkapje is gemaakt. Katoen is dan de beste optie. Kies voor mondkapjes met minimaal twee lagen stof zodat ze ook goed hun werk doen. Als laatste is het het beste om stoffen mondkapjes te kopen in de winkel. Deze kun je wassen en opnieuw gebruiken en dat scheelt geld en afval. Mocht je last hebben van de klassieke Covid-19 symptomen, maak dan snel een afspraak voor een Coronatest Nederland.

 

Koop voldoende mondkapjes

Het is als laatste verstandig om voldoende mondkapjes te kopen in de winkel. Vraag jezelf dus even af hoeveel je nodig hebt. Vooral nu je ook een mondkapje op moet in openbare ruimtes zal je merken dat je vaker een mondkapje draagt dan niet. Mondkapjes zullen nog niet snel verdwijnen, dus schaf een mooie voorraad aan om op alle situaties voorbereid te zijn.


Volgende pagina »

Wat is gezonde voeding?

In de supermarkt liggen tienduizenden voedingsmiddelen. Iedere fabrikant probeert je te verleiden die van hun te kopen. Ze laten voedingsmiddelen er gezond uit zien door bijvoorbeeld een aardbei op de verpakking te plaatsen. Dit terwijl er in werkelijkheid minder dan een procent aardbei in het desbetreffende voedingsmiddel zit. Van die tienduizenden voedingsmiddelen in de supermarkt is slechts een klein percentage echt goed voor je gezondheid. In dit artikel helpen we je op weg om gezondere keuzes te gaan maken.

 

Toegevoegde suikers

Een groot probleem van veel voedingsmiddelen zijn de toegevoegde suikers. Dit zijn suikers die door de fabrikant aan het voedingsmiddel zijn toegevoegd. Zo is er suiker toegevoegd aan frisdrank, toetjes, zuiveldrankjes, koek, snoep, soep, vleeswaren en sauzen. Deze toegevoegde suikers zijn slecht voor de gezondheid omdat ze de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Dit komt omdat dergelijke voedingsmiddelen meestal geen of nauwelijks voedingsvezels bevatten. Door het ontbreken van vezels kunnen de suikers direct opgenomen worden wat een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

Voedingsmiddelen die natuurlijke suikers bevatten, zoals fruit, bevatten vezels. Deze vezels vertragen de opname van suiker waardoor je geen piek in de bloedsuikerspiegel krijgt.

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel zijn nadelig voor de gezondheid. Ze kunnen op termijn chronische ziekten veroorzaken. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel onttrekken bepaalde vitamines en mineralen aan je lichaam die nodig zijn voor je energiehuishouding. Hierdoor kom je minder goed in je energie te zitten.

Voor een goede gezondheid vermijd je voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zoveel mogelijk. Zorgt voor gezonde alternatieven om onnodig snacken te voorkomen. Fruit en rauwkost zijn gezonde tussendoortjes die je altijd kunt eten. Verder zijn noten, eieren en vis geschikt als gezond tussendoortje. Het zijn de onbewerkte voedingsmiddelen die doorgaans goed zijn voor je gezondheid terwijl de onbewerkte voedingsmiddelen meestal slecht zijn voor je gezondheid.

 

Geraffineerde koolhydraten

Een andere boosdoener zijn de geraffineerde koolhydraten. Deze komen voor in voedingsmiddelen die bewerkt zijn. Denk daarbij aan koek, gebak, bakkerijproducten, wit en bruin brood, pasta en witte rijst. Geraffineerde koolhydraten zijn koolhydraten waarvan de vezels verwijderd zijn. Bijvoorbeeld door granen te ontdoen van hun vliezen. Door deze bewerking kan het lichaam de koolhydraten sneller omzetten in glucose. Door deze snelle omzetting in glucose krijg je een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel met alle nadelige gevolgen van dien. Voor een goede gezondheid vervang je de geraffineerde koolhydraten door onbewerkte koolhydraten.

Zo kan je witte rijst vervangen voor zilvervlies rijst. Of wit brood voor volkoren brood. Of ontbijtgranen voor havermout. Onbewerkte koolhydraten geven langzaam hun energie af omdat het meer tijd kost om deze tot glucose af te breken. Het voordeel is niet alleen een stabielere bloedsuikerspiegel maar ook dat je langdurig energie zult hebben. Hierdoor ben je na de maaltijd langer verzadigd wat voorkomt dat je gaat snoepen of snacken.

Een ander voordeel van onbewerkte koolhydraten is dat deze nog de vezels bevatten. Vezels zijn essentieel voor een gezond microbioom. De goede bacteriën leven namelijk op de vezels. De goede bacteriën voorkomen dat de slechte micro-organismen gaan overwoekeren. Vezels dragen tevens bij aan een goede stoelgang en een stabielere bloedsuikerspiegel.

 

Vetten

Het beeld wat we vaak van vetten hebben is dat deze ongezond zijn. Dit beeld is niet helemaal terecht. Bepaalde vetsoorten zijn zelfs onmisbaar voor een goede gezondheid. De vetten die slecht voor onze gezondheid zijn, zijn de kunstmatige transvetten. Deze transvetten ontstaan bij het industrieel bewerken van plantaardige oliën. Je kunt ze aan de verpakking herkennen aan termen zoals gedeeltelijk gehard vet. Deze kunstmatige transvetten zijn lichaamsvreemde stoffen en het lichaam weet hier niet goed raad mee. Ze veroorzaken inflammatie (laaggradige ontstekingen) die kunnen zorgen voor chronische ziekten.

Onverzadigde vetten zijn wel gezond. Deze vetten worden onverzadigd genoemd omdat ze nog open verbindingen hebben. Het lichaam kan er daarom nog iets mee in de biochemische processen. Een belangrijk onverzadigd vetzuur is omega 3. Omega 3 is een vetzuur wat een inflammatie verminderende werking heeft en helpt zo chronische ziekten voorkomen. Het is bekend dat mensen die een dieet volgen wat hoog is in omega 3 vetzuren minder kans hebben op hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. Een goed voorbeeld hiervan zijn de mensen die rondom de Middellandse zeegebieden wonen en veel vis, zee- en schelpdieren eten. Deze zijn rijk aan omega 3 vetzuren.

Voor vetten is van toepassing dat je voorzichtig moet zijn met vetten in (zwaar) bewerkte voedingsmiddelen zoals bakkerijproducten en royaal mag zijn met vetten uit onbewerkte voedingsmiddelen zoals noten, vette vissoorten en avocado.

 

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze essentieel zijn voor onze gezondheid. Een gezond dieet bevat minimaal 0,8 gram eiwitten voor iedere kilogram lichaamsgewicht. Voor een persoon die 70 kilogram weegt komt dit neer op 56 gram eiwitten per dag. Sport je, dan heb je meer eiwitten nodig, zo’n 1,6 gram eiwitten voor iedere kilogram lichaamsgewicht. Doe je aan krachtsport dan is dit 2 gram eiwit.

Eiwitten zijn nodig voor het herstel van de spieren. Bij een dieet wat te weinig eiwitten bevat zal spiermassa en spierkracht verloren gaan. Ook bij mensen die niet sporten. Als de spierkracht minder wordt dan wordt de kans op botbreuken en blessures groter. Ook zal de stofwisseling trager worden waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Eiwitten zijn ook nodig voor de vorming van hormonen en zijn nodig voor het immuunsysteem. Eet je onvoldoende eiwitten dan wordt de weerstand lager en raak je vatbaarder voor infectieziekten.

Eiwitten zitten met name in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, kip, vis, kaas, eieren en zuivel. Het voordeel van dierlijke eiwitbronnen is dat ze alle essentiële aminozuren bevatten. Goede plantaardige bronnen van eiwitten zijn peulvruchten, soja, bonen, quinoa, noten, zaden en pitten.

Wil je meer leren over gezonde voeding? Kijk dan eens op Happy Healthy, hierop vindt je betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie.


Volgende pagina »

Hoe blijf ik gezond en voorkom ik ziek wordt?

Dat gezond blijven belangrijk is, is voor iedereen wel duidelijk. Echter is het niet altijd even duidelijk wat gezond zijn en blijven nou echt is. In deze blog worden 3 onderdelen uitgelicht die bijdragen aan een betere gezondheid en het verlagen van ziekte zoals kanker, hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes en osteoporose..

 

De meeste punten zijn niet moeilijke en goed uit te voeren. Als je er mee bezig houdt, moedig dan ook jouw familie aan om hetzelfde te doen.

 

 1. Het behouden van een gezond gewicht

Een stabiel gewicht is belangrijker dan je denkt. Vaak geven schommelingen aan dat je moeite hebt met het vast houden van gewoontes. Door je gewicht stabiel te houden vergroot je jouw gezondheid.

Ten eerste, als je overgewicht hebt, concentreer je dan in eerste instantie op het niet meer aankomen van gewicht. Dit kan op zichzelf al uw gezondheid verbeteren. Probeer dan, als je niet meer aan komt, wat extra kilo’s kwijt te raken voor een nog betere gezondheid.

 

Tips

 • Integreer fysieke activiteit en beweging in je leven.
 • Eet een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en volle granen.
 • Kies kleinere porties en eet langzamer.
 • Beperk de tijd van de (kinder)televisie en de computer.
 • Stimuleer gezond snoepen op groenten en fruit.

 

 1. Regelmatig bewegen of het uitvoeren van oefeningen

Er zijn maar weinig dingen die zo goed voor je zijn als ‘gewone’ lichamelijke activiteit. Hoewel het moeilijk kan zijn om hier tijd voor vrij te maken, is het belangrijk om elke dag minstens 30 minuten van de activiteit in te passen. Meer is nog beter, maar elke hoeveelheid is beter dan geen. Vaak is het volhouden van 30 minuten in het begin al lastig genoeg, dit kan je later uitbreiden. Meer lezen? Lees het hier!

 

Tips

 • Kies activiteiten die je leuk vindt om te doen. (Veel dingen tellen als oefening, waaronder wandelen, tuinieren en dansen)
 • Maak van lichaamsbeweging een gewoonte. Dit kan door er elke dag dezelfde tijd voor uit te trekken. Probeer tijdens de lunch naar de sportschool te gaan of maak na het eten regelmatig een wandeling.
 • Blijf gemotiveerd door samen met iemand te sporten.
 • Pak vaker de fiets als je naar de supermarkt of het werk moet.
 • Moedig kinderen aan om buiten te spelen (als het veilig is) en deel te nemen aan georganiseerde activiteiten, zoals voetbal, turnen en dansen.
 • Loop ‘s ochtends met uw kinderen naar school. Het is een geweldige oefening voor iedereen.

 

 1. Niet roken of stoppen met roken

Je hebt het al eerder gehoord: Als je rookt, is stoppen absoluut het beste wat je kunt doen voor je gezondheid. Hoewel het moeilijk is vergroot het de gezondheid aanzienlijk en geef je het goede voorbeeld voor kinderen.

 

Tips

 • Blijf het proberen! Het duurt vaak zes of zeven pogingen voordat je voorgoed stopt.
 • Probeer zo snel mogelijk te stoppen. Als u rookt, is de kans groter dat uw kinderen gaan roken.
 • Rook niet in huis of in de auto. Als kinderen uw rook inademen, hebben ze mogelijk een hoger risico op ademhalingsproblemen en longkanker.
 • Praat, indien van toepassing, met uw kinderen over de gevaren van roken. Zo begrijpen ze het beter en

 

Meer weten? Lees meer informatie op www.lebenslanggesund.de.


Volgende pagina »

Het versterken van mijn spieren na een blessure

De noppen van de voetbalschoen raakten mijn been. Ik voelde een enorme pijnscheut en klapte op het gras. Ik kneep mijn ogen dicht en ademde kort en snel in, om de pijnscheut op te vangen; terwijl ik wist dat het fout zat. Om me heen ging een storm van protestgeluid op. Toen ik mijn ogen weer opende, zag ik dat de verzorger bij mij was neergehurkt. Zij zei het. ik wist het al: blessure.

 

Met twee man sterk droegen ze mij van het veld af. De wedstrijd was nog niet voor de helft gespeeld en ik kon het veld verlaten. Mijn vriendin en mijn ouders stonden aan de kant van het veld, met bedrukte gezichten. Ik zag het, maar had er weinig aandacht voor, omdat ik zo snel mogelijk naar de kleedkamer wilde. Het lopen – ook al werd ik gedragen – was stomweg te pijnlijk. Toen ik bij de kleedkamer aankwam, zag ik dat de vrijebal – vanwege de overtreding op mij – de goal had gepasseerd.

 

Douche op krukken

Mijn seizoen was voorbij. De verzorger had naar mijn been gekeken en concludeerde dat het snel een jaar kon duren voordat ik gerevalideerd was. Een snelle constatering, maar ik geloofde haar; de pijn was immers enorm. De krukken die de club op reserve heeft, stonden al klaar. Ik baalde als een stekker. Ik vertelde de mensen om mij heen me alleen te laten. Zittend deed ik mijn kleding uit, om vervolgens met de krukken onder de douche te gaan staan.

 

Een jaarlang revalideren

Het was duidelijk dat ik naar de fysiotherapie moest met mijn sportblessure. Ik wist eigenlijk meteen wel dat ik niets gebroken had. Breken doet gewoonweg minder zeer. Ze constateerden in het ziekenhuis ook dat ik niets gebroken had. Desalniettemin een zware blessure. Gelukkig kon ik deze goed laten behandelen. Natuurlijk moest ik geduldig zijn, maar ik had vrede met situatie. Gewoon goed revalideren en dan weer knallen! Ook al moest dat voor langere tijd.

 

Krachtraining op maat

Ik kreeg het advies om krachttraining te gaan doen. Om goed fit te worden en het risico’s op terugvallen tegen te gaan. Met een trainingsschema op maat maakte ik mijn spieren weer sterk. Het duurde even, maar daardoor herstelde mijn lichaam beter. Binnenkort is de eindstreep in zicht en mag ik weer proberen te voetballen. Ik blijf met mijn trainingsschema bezig, ik wil natuurlijk niet weer een blessure oplopen.


Volgende pagina »

Zo voorkom je koliek bij je paard

Koliek lijkt vaak vanuit het niets te komen en is niet altijd even goed op te merken, toch zijn er kleine aanwijzingen waar je uit kunt halen dat je paard er last van heeft. Bij koliek is het belangrijk dat je er op tijd bij bent, want het kan levensbedreigend zijn voor je paard.

 

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn bij paarden. Een paard krijgt last van koliek wanneer er een verstopping in het spijsverteringskanaal ontstaat. Dit kunnen ook krampen, (gas)ophopingen of verschuivingen zijn en het kan op verschillende plaatsen in het spijsverteringskanaal gebeuren. Een paard krijgt dan dus last van zijn buik en dit kan serieuze gevolgen hebben. Er zijn verschillende soorten koliek, de meest voorkomende soorten zijn:

 

Gaskoliek

Gaskoliek ontstaat als gevolg van gasophoping in de darmen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld bedorven voer, jong gras, maar ook door te weinig beweging van de darmen. Normaal gesproken verlaten deze gassen het paardenlichaam via winden, maar wanneer dat niet kan, door bijvoorbeeld een ophoping of een (gedeeltelijk) geblokkeerde darm, kan er dus gaskoliek ontstaan. Deze vorm van koliek kan erg pijnlijk zijn en hier zijn dan ook vaak duidelijke symptomen te zien.

 

Krampkoliek

Een paard krijgt last van krampkoliek, wanneer de darmen, of een gedeelte daarvan, verkrampen. Krampkoliek kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Zo speelt een verandering in het management vaak een grote rol. Verandering in voer, stalling of training kunnen een oorzaak zijn. Ook chronische stress en in sommige gevallen zelfs worminfecties kunnen voor krampkoliek zorgen.

 

Zandkoliek

Wanneer een paard teveel zand binnen krijgt, bijvoorbeeld omdat het gras op de wei erg kort is, of omdat in de paddock ruwvoer van de grond gevoerd wordt, blijft dit zware zand in de darmen achter. Dit zand stapelt zich op in de darmen en kan voor verstopping zorgen. Dit in combinatie met het gewicht en irritatie van het slijmvlies kan uiteindelijk voor koliek zorgen.

 

Verstoppingskoliek

Wanneer een paard onvoldoende drinkt, te veel stro eet of niet goed op zijn eten kauwt, kan het zijn dat de darmen verstopt raken met voer. Een verstopping zorgt ervoor dat de werking van het spijsverteringssysteem stil wordt gelegd en zorgt logischerwijs voor buikpijn en dus koliek.

 

Symptomen van koliek

Het is niet altijd makkelijk om te zien wanneer een paard koliek heeft. Er zijn echter een aantal dingen waar je aan kunt zien dat je paard zich niet goed voelt. Natuurlijk is het daarbij belangrijk dat je je paard goed kent. Als je weet wanneer hij zich anders gedraagt dan normaal, of net even anders uit zijn ogen kijkt, is het makkelijker om aan hem te zien dat er iets mis is. Hieronder sommen we een aantal symptomen voor je op:

 

 • Niet willen eten
 • Het wegblijven van darmgeluiden: om dit te ontdekken is het belangrijk dat je regelmatig aan de buik van je paard luistert, zo leer je zijn darmgeluiden kennen en hoor je het wanneer deze veranderen of er niet meer zijn
 • Rollen of veel liggen en weer opstaan
 • Naar de flank kijken of naar de buik schoppen/happen
 • Het hebben van koorts en zweterig zijn (zorg ervoor dat je altijd een thermometer op stal hebt liggen!)
 • Verhoogde hartslag en ademhaling
 • Vaak poept een paard ook niet wanneer hij koliek heeft
 • De buik van je paard kan ook dikker worden

Wat te doen bij koliek

Als je vermoedt dat je paard koliek heeft, is het belangrijk dat je direct je dierenarts belt. Vertel je dierenarts de temperatuur van je paard, welke symptomen je op hebt gemerkt en eventueel de hartslag. Afhankelijk van hoe ernstig de koliek is, moet de dierenarts direct komen of geeft deze je advies. Als het mogelijk is, kun je het beste met je paard rond gaan stappen. Bijvoorbeeld in de paddock of in de weide. In beweging blijven is belangrijk voor het paard, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de darmen weer in beweging komen. Blijf stappen tot je een duidelijke verbetering ziet of tot de dierenarts is gearriveerd. Wanneer je de verbetering ziet, bel dan nogmaals naar de dierenarts om te vragen wat je het beste kunt doen.

 

Heb je een dierenarts in de omgeving Chaam nodig? Dierenkliniek ‘t Leijdal heeft ervaring met paarden, varkens, landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren.

 

Tips om koliek te voorkomen

Hoewel het moeilijk is om koliek te voorkomen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder geven we je een aantal tips:

 • Verander nooit zomaar het voer, doe dit altijd geleidelijk. Dit geldt voor zowel krachtvoer, als hooi en weidegang.
 • Geef je paard niet te veel krachtvoer en zorg voor voldoende ruwvoer. Kies dan voor ruwvoer dat laag is in suikers (dus hooi dat niet pas net geoogst is). Wanneer je hooi schimmelplekken bevat kun je het hooi niet voeren, hier kan je paard niet alleen koliek van krijgen, maar ook gewoon ziek van worden.
 • Zorg voor een goed ontwormingsbeleid en een regelmatige gebitscontrole
 • Sommige paarden likken regelmatig zand, vraag ook hiervoor je dierenarts of een gedragstherapeut om hulp, zodat je dit kunt voorkomen
 • Om de maag vrij te houden van dingen als zand en haren, kun je je paard regelmatig iets plakkerigs voeren. Zo kun je lijnzaad in een laag water koken, dit vormt dan een kleverige substantie waar haren en zand aan blijven plakken in de darmen, waarna het paard ze uitpoept. Paarden vinden lijnzaad heerlijk en de oliën uit het zaad zijn om meerdere redenen goed voor je paard
 • Geef je paard voldoende beweging, je moet niet voor niets met je paard gaan stappen wanneer hij koliek heeft. Dit komt omdat beweging, de activiteit van de darmen stimuleert

 


Volgende pagina »

Leren combineren in het dagelijkse leven

Het moderne leven gaat ontzettend snel. Dat komt vooral omdat men zoveel wil doen op een dag. Zowel een gezin onderhouden als een baan ernaast is al veel. Dan komt er ook nog die gezonde leefstijl bij. Veel sporten, gezond eten en dus ook tijd vrij maken voor koken. Pas op dat je daarin jezelf niet voorbij loopt. Met vallen en opstaan ben ik daar zelf ook achter gekomen. Daarbij heb ik hulp gehad van mijn Fysiotherapeut uit Almelo.

 

Wat mij betreft sluit het één het ander niet uit. Ja, veel sporten en gezond én vooral op de juiste momenten eten vraagt veel discipline van je. Maar je krijgt er ook veel energie voor terug. Het is (zéker in het begin) lastig om op te starten met de gezonde leefstijl. Mijn tip is dan ook om een vaste planning te maken en je daaraan te houden. Nu hoor ik je al denken, ja dat had ik zelf ook kunnen verzinnen. Alleen het grote probleem met sportschema’s en eetschema’s is dat je uiteindelijk niet dicht genoeg bij jezelf blijft en het dus uiteindelijk niet volhoudt.

 

Bij zo’n strenge leefstijl is de kans op terugval een stuk groter. Het begint meestal met die ene dag dat je jezelf laat gaan. En vervolgens gebeurt het steeds vaker. En voor je het weet verval je weer in oude, slechte gewoontes. Daarom is het simpelweg beter om een eetschema en sportschema in je leefstijl in te passen waarbij de kans op terugval in oude en slechte gewoontes veel kleiner is. Voor mijn sportschema heb ik bijvoorbeeld jaren geleden een fysiotherapeut in Glanerbrug geraadpleegd. Zodoende heb ik een sportschema waarvan ik weet dat het bij past. Dat zorgt ervoor dat ik vier dagen in de week met plezier sport.

 

Ook wat betreft de voeding is de belangrijkste tip om niet rigoureus je leefstijl om te gooien. Je moet vooral dichtbij jezelf blijven. Daarmee bedoel ik dus dat je vast al een vast eetpatroon hebt. Kies er dan voor om in die vaste maaltijden wat gezonde aspecten toe te voegen. Eetje elke dag om 12 uur drie boterhammen met jam? Kies er dan eens voor om er 2 met kipfilet te eten en vervolgens eentje met jam. Kies er daarnaast ook eens voor om er een appeltje bij te eten. En als jij vaak een koekje bij de thee hebt of op werk een verjaardag hebt kun je ervoor kiezen om dat stukje taart of dat koekje bij de thee over te slaan. En begrijp me niet verkeerd, je hoeft jezelf echt niet te straffen, op z’n tijd mag je dat koekje of dat taartje echt wel eten. Sterker nog, dat heb je dan ook dubbel en dwars verdiend!

 

Wat ik je dus vooral wil meegeven is dat een zogenoemde ‘crash dieet’ je niet gelukkiger gaat maken op de lange termijn. Het alleen maar leven op eiwitshakes en alles wat groen en droog is vergt ongelooflijk veel van je en eigenlijk straf je jezelf alleen maar met deze manier van leven. Bijna niemand houdt dat vol.

 


Volgende pagina »
Zoeken
Gesponsorde Plekken
Gratis links plaatsen?
.