Kip is een van de meest veelzijdige vleessoorten en wordt regelmatig gebruikt. Of je nu een snelle en simpele maaltijd wilt maken of een uitgebreid diner gaat voorbereiden: kip past eigenlijk in vrijwel elk gerecht. Om echt gezond én lekker te koken, is het wel belangrijk om te letten op de kwaliteit van de kip die je kiest. Je leest hier meer over de voordelen van gezonde kippenvlees en een aantal leuke en smakelijke gerechten die je kunt proberen.

 

Waarom is kip een goede keuze?

Kip is lekker én voedzaam. Het is een goede bron van eiwitten, die van groot belang voor je lichaam zijn, onder andere voor spieropbouw en herstel. Daarnaast bevat kip ook belangrijke vitaminen en mineralen zoals vitamine B6, B12 en zink. Omdat kip relatief mager vlees is, past het bovendien goed in een gebalanceerd dieet.

 

Gezonde en smakelijke kipgerechten

Gezonder koken met kip? Hier zijn enkele eenvoudige recepten die voedzaam zijn, en ook heerlijk smaken:

 

Gegrilde kip met groenten

Marineer kipfilet met olijfolie, knoflook en citroensap. Grill de kip en serveer het vervolgens met gegrilde groenten zoals paprika, courgette en broccoli. Dit gerecht zit vol vitaminen en is bovendien snel klaar.

 

Kip in tomatensaus

Maak eerst een saus van verse tomaten, ui, knoflook en basilicum. Voeg hier kipfilet of kippendijen aan toe en laat alles sudderen. Je kunt het vervolgens met pasta of rijst serveren.

 

Kipsalade met quinoa

Bij dit gerecht meng je stukjes kip met gekookte quinoa, spinazie, komkommer en cherrytomaten. Voeg hier een lichte dressing van olijfolie en citroen aan toe. Dit is geschikt als gezonde lunch of lichte avondmaaltijd.

 

Het belang van antibiotica vrije kip

Een belangrijke keuze bij kippenvlees is de keuze tussen standaard kip, of vlees dat vrij is van antibiotica. Waarom is dat dan zo belangrijk? In de standaard kipproductie worden vaak antibiotica gebruikt om ziektes te voorkomen en de groei te stimuleren. Dit kan echter zeker nadelen hebben. Overmatig gebruik van antibiotica in de veehouderij draagt namelijk bij aan antibioticaresistentie, wat een wereldwijd gezondheidsprobleem is.

 

Door te kiezen voor kip zonder antibiotica draag je dus niet alleen bij aan je eigen gezondheid, maar ook aan een beter milieu en dierenwelzijn. Antibioticavrije kip komt vaak  van boerderijen waar dieren meer ruimte krijgen en onder betere omstandigheden leven. Dit komt ook nog eens de smaak ten goede: de kip heeft een vollere, natuurlijke smaak.

 

Gezonde en goede kip hoeft niet moeilijk te vinden zijn. Online kun je het meeste aanbod vinden, zoals het kippenvlees zonder antibiotica van Schotse Hooglanders. Hiermee maak je je kipgerechten nóg gezonder en smaakvoller!