Om ervoor te zorgen dat je weer met een glimlach de deur uit kunt, kunnen wij een gebitsprothese zeker aanraden. Deze prothese wordt op maat gemaakt, waardoor hij altijd prettig zit. Een kunstgebit kunnen wij aanraden in verschillende situaties, bijvoorbeeld als je één of meerdere tanden mist of als je een slecht gebit hebt vanwege gezondheidsredenen.

Wat voor kunstgebit?

Veel mensen denken bij een kunstgebit aan het gehele gebit. Maar je hebt ook gedeeltelijke protheses, bijvoorbeeld als je maar een aantal tanden mist en de andere tanden nog in een goede staat verkeren. Deze prothese kan van roze kunststof gemaakt zijn, maar ook van een metalen frame. Een plaatprothese is goedkoper, maar daarbij is de kans op beschadiging van het eigen gebit een stuk groter. Daarom zullen wij een frameprothese eerder aanrader omdat hij beter aansluit in je mond en voor minder slijtage van de eigen tanden zorgt. Bij een gedeeltelijke prothese, kun je deze nog uit je mond halen, wat bij een gebitsprothese of implantaat niet mogelijk is.

 

Keuze voor een kunstgebit

Heb je de knoop doorgehakt en gekozen voor een kunstgebit, maar moet je daarvoor een aantal tanden trekken? Wees gerust, zo lang het nieuwe gebit nog niet klaar is, krijg je een tijdelijke prothese. Hierdoor zul je geen enkel moment zonder tanden de straat op hoeven te gaan. Het is namelijk erg belangrijk dat de wonden in de mond goed genezen, voor de definitieve prothese aangemeten kan worden.

Als je een kunstgebit neemt voor de bovenkaak, moet je er rekening mee houden dat je gehemelte gedeeltelijk wordt bedekt. Dit kan ervoor zorgen dat de smaak wordt verminderd. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je kaken slinken, waardoor je iedere paar jaar een nieuwe gebitsprothese aangemeten moet krijgen.

 

Vergoeding gebitsprothese

De meeste zorgverzekeringen hebben zorgcontracten met tandartsen om een gebitsprothese te laten maken. Vaak wordt vanuit het basispakket zo’n 75% van het betreffende bedrag vergoed. Mogelijk is de vergoeding hoger als je een aanvullende verzekering hebt. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.