Een ongeluk op de werkvloer moet uiteraard voorkomen worden, maar wat doe je als het toch gebeurd? Ga je ervan uit dat dat je collega’s je kunnen helpen? Kunnen zij dit ook echt? Het is natuurlijk per branche wel verschillend wat de risico’s zijn. Wanneer je werkzaam bent op een kantoor zijn de risico’s aanzienlijk minder groot dan wanneer je op een bouwplaats rondloopt. Je werkgever is verplicht om een EHBO koffer te hebben, maar het is natuurlijk nog belangrijker dat er mensen zijn die op de hoogte zijn van EHBO en bedrijfshulpverlening. In dit artikel lees je wat het verschil tussen EHBO en BHV is en wat je tijdens deze veiligheidstrainingen leert.

 

EHBO cursus

De meeste mensen weten misschien wel dat EHBO voor Eerste Hulp Bij Ongelukken staat. Door de inzet van EHBO probeer je lichamelijke schade te beperken tot de hulpdiensten aanwezig zijn. Bij kleine ongevallen is EHBO wellicht wat overbodig, maar wanneer iemand zich verbrand of een arm breekt is professionele hulp wel nodig.
Taken die bij EHBO horen zijn het geruststellen van het slachtoffer, insectenbeet behandelen, het aanleggen van verband, een mitella aanleggen, de stabiele zijligging toepassen, het vrijmaken van de ademweg en reanimeren.

Tijdens een EHBO cursus leer je welke hulp je wanneer kunt verlenen. Bij een EHBO cursus zit altijd een examen om een EHBO diploma te behalen. EHBO is in tegenstelling tot BHV niet verplicht binnen elk bedrijf, dit is afhankelijk van de risico’s binnen het bedrijf.

 

BHV cursus

BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Iedereen kan bedrijfshulpverlener worden door een BHV cursus succesvol af te ronden. Bedrijfshulpverleners zijn dus opgeleide mensen die actie kunnen ondernemen wanneer er iets gebeurd. De taken van een BHV’er bestaan, naast het verlenen van EHBO, uit het blussen van een brand, het bedrijfspand ontruimen en het alarmeren van de medewerkers. De BHV’er is degene die de leiding neemt bij brand of ontruiming, zij weten alles te coördineren tot de hulpdiensten aanwezig zijn.
Voordat je bedrijfshulpverlening kunt verlenen moet je een BHV cursus volgen, wanneer je deze cursus succesvol afgerond hebt ben je bevoegd om te handelen bij een bedrijfsongeval, brand of andere ongewenste gebeurtenis.