In de supermarkt liggen tienduizenden voedingsmiddelen. Iedere fabrikant probeert je te verleiden die van hun te kopen. Ze laten voedingsmiddelen er gezond uit zien door bijvoorbeeld een aardbei op de verpakking te plaatsen. Dit terwijl er in werkelijkheid minder dan een procent aardbei in het desbetreffende voedingsmiddel zit. Van die tienduizenden voedingsmiddelen in de supermarkt is slechts een klein percentage echt goed voor je gezondheid. In dit artikel helpen we je op weg om gezondere keuzes te gaan maken.

 

Toegevoegde suikers

Een groot probleem van veel voedingsmiddelen zijn de toegevoegde suikers. Dit zijn suikers die door de fabrikant aan het voedingsmiddel zijn toegevoegd. Zo is er suiker toegevoegd aan frisdrank, toetjes, zuiveldrankjes, koek, snoep, soep, vleeswaren en sauzen. Deze toegevoegde suikers zijn slecht voor de gezondheid omdat ze de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Dit komt omdat dergelijke voedingsmiddelen meestal geen of nauwelijks voedingsvezels bevatten. Door het ontbreken van vezels kunnen de suikers direct opgenomen worden wat een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

Voedingsmiddelen die natuurlijke suikers bevatten, zoals fruit, bevatten vezels. Deze vezels vertragen de opname van suiker waardoor je geen piek in de bloedsuikerspiegel krijgt.

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel zijn nadelig voor de gezondheid. Ze kunnen op termijn chronische ziekten veroorzaken. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel onttrekken bepaalde vitamines en mineralen aan je lichaam die nodig zijn voor je energiehuishouding. Hierdoor kom je minder goed in je energie te zitten.

Voor een goede gezondheid vermijd je voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zoveel mogelijk. Zorgt voor gezonde alternatieven om onnodig snacken te voorkomen. Fruit en rauwkost zijn gezonde tussendoortjes die je altijd kunt eten. Verder zijn noten, eieren en vis geschikt als gezond tussendoortje. Het zijn de onbewerkte voedingsmiddelen die doorgaans goed zijn voor je gezondheid terwijl de onbewerkte voedingsmiddelen meestal slecht zijn voor je gezondheid.

 

Geraffineerde koolhydraten

Een andere boosdoener zijn de geraffineerde koolhydraten. Deze komen voor in voedingsmiddelen die bewerkt zijn. Denk daarbij aan koek, gebak, bakkerijproducten, wit en bruin brood, pasta en witte rijst. Geraffineerde koolhydraten zijn koolhydraten waarvan de vezels verwijderd zijn. Bijvoorbeeld door granen te ontdoen van hun vliezen. Door deze bewerking kan het lichaam de koolhydraten sneller omzetten in glucose. Door deze snelle omzetting in glucose krijg je een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel met alle nadelige gevolgen van dien. Voor een goede gezondheid vervang je de geraffineerde koolhydraten door onbewerkte koolhydraten.

Zo kan je witte rijst vervangen voor zilvervlies rijst. Of wit brood voor volkoren brood. Of ontbijtgranen voor havermout. Onbewerkte koolhydraten geven langzaam hun energie af omdat het meer tijd kost om deze tot glucose af te breken. Het voordeel is niet alleen een stabielere bloedsuikerspiegel maar ook dat je langdurig energie zult hebben. Hierdoor ben je na de maaltijd langer verzadigd wat voorkomt dat je gaat snoepen of snacken.

Een ander voordeel van onbewerkte koolhydraten is dat deze nog de vezels bevatten. Vezels zijn essentieel voor een gezond microbioom. De goede bacteriën leven namelijk op de vezels. De goede bacteriën voorkomen dat de slechte micro-organismen gaan overwoekeren. Vezels dragen tevens bij aan een goede stoelgang en een stabielere bloedsuikerspiegel.

 

Vetten

Het beeld wat we vaak van vetten hebben is dat deze ongezond zijn. Dit beeld is niet helemaal terecht. Bepaalde vetsoorten zijn zelfs onmisbaar voor een goede gezondheid. De vetten die slecht voor onze gezondheid zijn, zijn de kunstmatige transvetten. Deze transvetten ontstaan bij het industrieel bewerken van plantaardige oliën. Je kunt ze aan de verpakking herkennen aan termen zoals gedeeltelijk gehard vet. Deze kunstmatige transvetten zijn lichaamsvreemde stoffen en het lichaam weet hier niet goed raad mee. Ze veroorzaken inflammatie (laaggradige ontstekingen) die kunnen zorgen voor chronische ziekten.

Onverzadigde vetten zijn wel gezond. Deze vetten worden onverzadigd genoemd omdat ze nog open verbindingen hebben. Het lichaam kan er daarom nog iets mee in de biochemische processen. Een belangrijk onverzadigd vetzuur is omega 3. Omega 3 is een vetzuur wat een inflammatie verminderende werking heeft en helpt zo chronische ziekten voorkomen. Het is bekend dat mensen die een dieet volgen wat hoog is in omega 3 vetzuren minder kans hebben op hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer. Een goed voorbeeld hiervan zijn de mensen die rondom de Middellandse zeegebieden wonen en veel vis, zee- en schelpdieren eten. Deze zijn rijk aan omega 3 vetzuren.

Voor vetten is van toepassing dat je voorzichtig moet zijn met vetten in (zwaar) bewerkte voedingsmiddelen zoals bakkerijproducten en royaal mag zijn met vetten uit onbewerkte voedingsmiddelen zoals noten, vette vissoorten en avocado.

 

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze essentieel zijn voor onze gezondheid. Een gezond dieet bevat minimaal 0,8 gram eiwitten voor iedere kilogram lichaamsgewicht. Voor een persoon die 70 kilogram weegt komt dit neer op 56 gram eiwitten per dag. Sport je, dan heb je meer eiwitten nodig, zo’n 1,6 gram eiwitten voor iedere kilogram lichaamsgewicht. Doe je aan krachtsport dan is dit 2 gram eiwit.

Eiwitten zijn nodig voor het herstel van de spieren. Bij een dieet wat te weinig eiwitten bevat zal spiermassa en spierkracht verloren gaan. Ook bij mensen die niet sporten. Als de spierkracht minder wordt dan wordt de kans op botbreuken en blessures groter. Ook zal de stofwisseling trager worden waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Eiwitten zijn ook nodig voor de vorming van hormonen en zijn nodig voor het immuunsysteem. Eet je onvoldoende eiwitten dan wordt de weerstand lager en raak je vatbaarder voor infectieziekten.

Eiwitten zitten met name in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, kip, vis, kaas, eieren en zuivel. Het voordeel van dierlijke eiwitbronnen is dat ze alle essentiële aminozuren bevatten. Goede plantaardige bronnen van eiwitten zijn peulvruchten, soja, bonen, quinoa, noten, zaden en pitten.

Wil je meer leren over gezonde voeding? Kijk dan eens op Happy Healthy, hierop vindt je betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie.