Ken je dat? Je koopt nieuwe shampoo of stylingproducten. De eerste paar keren dat je ze gebruikt lijken ze prima hun werk te doen, maar na een tijdje reageert je haar er slecht op en krijg je het nauwelijks in model.

 

Opbouwen

Als jij er last van hebt dat je haar, dat eerst goed reageerde op een product, opeens niet meer zit, en slap en futloos lijkt te worden, is het goed om eens kritisch te kijken naar de ingrediënten zoals deze staan vermeld op de verpakking. Veel goedkope shampoos bijvoorbeeld, maar ook conditioners en zelfs stylingproducten zijn voorzien van tal van chemische stofjes. Siliconen bijvoorbeeld, een bekend voorbeeld. Siliconen zorgen ervoor dat je in eerste instantie heel blij zult zijn met het gekochte product: het maakt je haar zacht en soepel, mooi glad en vrij van klitten. Wat een geweldig product!

 

Gebruik je het echter wat langer, dan wordt het effect vaak stukken minder en kan je haar er zelfs op achteruit gaan. Slap, dof, niks mee te beginnen: allemaal signalen dat de siliconen of andere chemische stofjes zich hebben opgebouwd rond je haren, die hierdoor hun kracht en glans volledig hebben verloren.

 

Help!

Herken je dit? Dan ben je vast ook op zoek naar een oplossing. Op de korte termijn is dat het gebruik van een goed reinigende shampoo. Zoek er eentje op met de term ‘diepreinigend’ of ‘deep cleansing’. Veel bekende merken als Indola en Schwarzkopf hebben deze in hun assortiment. Door deze shampoo een keer te gebruiken verwijder je de opgebouwde siliconen of andere stofjes, en kan je haar weer stralen. Let wel op: deze shampoo gebruik je niet iedere dag, daar is hij iets te sterk reinigend voor.

 

En daarna? Je kunt ervoor kiezen om je normale producten weer te gaan gebruiken. Zodra je merkt dat je haar hier weer slecht op begint te reageren pak je er weer een diepreinigende shampoo bij en kun je weer een week of twee vooruit. Beter is het natuurlijk om naar een goede oplossing te zoeken voor de lange termijn: shampoo, conditioner en stylingproducten zonder siliconen of andere stofjes die je eigenlijk niet in je haar wil hebben. Ook daarin is keuze zat. Veel professionele productlijnen die je bij de kapper kunt kopen (ook hier zijn Indola en Schwarzkopf weer goede voorbeelden) zijn vrij van siliconen, en ook in de drogist vind je er steeds meer. Zoek maar eens naar producten die uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten bestaan, dan weet je zeker dat je niet bang hoeft te zijn voor de opbouw van chemische stofjes.