Dat fietsen gezond is wisten veel Nederlanders al. Echter blijkt het niet alleen te helpen tegen overgewicht maar bijvoorbeeld ook tegen diabetes of hart- en vaatziekten. Daarnaast is fietsen hip! Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van de tweewieler, voor zowel korte als langere afstanden. De overheid helpt hierbij door de aanleg van veiligere fietspaden en zogenaamde fietssnelwegen.

 

Welke gevolgen heeft fietsen voor je gezondheid?

Door fietsen zijn er een aantal positieve gevolgen voor de gezondheid. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een van de velospecials fietsen aan te schaffen

 

Diabetes

Veel Nederlanders kampen met overgewicht. Vaak is de oorzaak hiervan weinig beweging in combinatie met veel eten. Wanneer je een overschot hebt aan voedingsstoffen slaan deze zich op als overtollig vet. De glucose gaat echter in het bloed zitten waardoor het insulinegehalte stijgt. Door op tijd te bewegen beperk je deze overschot. Wanneer je eenmaal diabetes hebt dan is dit onomkeerbaar. Wanneer je dit stadium nog niet hebt bereikt kun je echter wel kiezen voor meer beweging bijvoorbeeld door middel van fietstochten.

 

Vetverbranding

Wanener je start met fietsen stimuleert dit de vetverbranding. Omdat fietsen naast alleen sportief ook nuttig kan zijn (bijvoorbeeld naar het werk) is dit gemakkelijker vol te houden. Daardoor kunnen er al snel veel stappen gemaakt worden.

 

schone bloedvaten

Fietsen bevorderd je bloeddoorstroming! Daarnaast verbeterd het de flexibliteit van je bloedvaten. Dit kan je al bereiken met een half uur fietsen per dag.

 

stressvermindering

Door stress maakt je lichaam verscheidene stoffen aan. Zo krijg je meer adrenaline en cortisol. Dit kan leiden tot ontstekingsreacties in het bloed. Fietsen zorgt voor een ontspannen gevoel voor zowel lichaam als geest.

 

het is goed voor je hersenen!

Ja, ook hersenen worden steeds ouder.. Maar fietsen kan dit tegengaan. Het vergroot de plasticiteit van je hersenen waardoor je aanpassingsvermogen verbeterd. Ben je nog onzeker over welke fiets je wilt gaan aanschaffen. Hiervoor zijn voldoende tips te vinden!