Het is heerlijk om een jacuzzi te hebben. Na een lange werkdag kun je plaatsnemen in heerlijk warm water en even helemaal tot rust komen. Maar om dit water zo lekker warm te krijgen, is er flink wat stroom nodig. Er moet namelijk in een korte tijd een hele grote hoeveelheid water worden verwarmd, en dat kost een hoop energie. Gelukkig hebben er de laatste jaren grote ontwikkelingen plaatsgevonden als het gaat om energieverbruik bij jacuzzi’s. Er zijn moderne technologische ontwikkelingen doorgevoerd, waardoor jacuzzi’s  een stuk energiezuiniger zijn. Maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je jacuzzi minder energie verbruikt. In deze blog zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

 

Plaats van de jacuzzi

Al voordat je de jacuzzi in je tuin plaatst, is het belangrijk om na te denken over het energieverbruik. Als je de jacuzzi op een plek in de wind zet, zal je jacuzzi veel sneller afkoelen. Daarom is het slimmer om de jacuzzi op een beschutte plek te zetten. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je een stuk comfortabeler zit in de jacuzzi! Als je een jacuzzi gaat kopen, kun je je laten adviseren bij Elite Wellness.

 

Afdekzeil

Omdat warmte opstijgt, gaat een groot deel van de warmte verloren via de bovenkant. En dat is natuurlijk zonde! Het is dus belangrijk om een goed afdekzeil aan te schaffen die de warmte ook echt vasthoudt. En begint je afdekzeil scheuren te vertonen? Dan is het zeker de moeite waard om te investeren in een nieuwe!

 

Vakantie

Ga je op vakantie? Dan is het heel erg zonde als je jacuzzi veel stroom heeft verbruikt in de tijd dat je weg was. Veel jacuzzi’s hebben een vakantiemodus die je kunt instellen als je weggaat. De temperatuur wordt dan voor lange tijd verlaagd. Vergeet deze stand dus zeker niet te gebruiken als je op vakantie gaat!

 

Filters schoonhouden

Misschien is dit iets waar je wat minder snel aan denkt, maar het is ook erg belangrijk dat de filters goed worden schoongehouden. Als de filters vies zijn, is er namelijk sprake van een hoge weerstand, waardoor er minder nieuw water de jacuzzi in kan stromen. Dit betekent dus ook dat de warmte uit het verwarmingsdeel minder goed wordt afgegeven.

 

Gebruik de zon

Er bestaat ook een mogelijkheid om je jacuzzi te verwarmen met de zon. Dit scheelt je dus veel energiekosten. Speciale solarmatten warmen je jacuzzi op met warmte van de zon. Het water wordt verwarmd en de jacuzzi in en uit gepompt. Let er wel op dat stilstaand water legionellabesmetting kan veroorzaken, dus spoel de solar matten regelmatig goed door en gebruik genoeg chloor.