Voor het sporten warm je je op met een warming-up. Maar na het sporten moet je ook zorgen dat de inspanning afbouwt. Je gaat dan een cooling-down doen. Het zorgt ervoor dat het lichaam weer aan het normale ritme went en voorkomt blessures. Een cooling-down heeft een lage tot middelmatige intensiteit. Dus vermoeiend is het niet.

 

Wat zijn de voordelen van een cooling-down?

Niemand heeft na een intensieve training of wedstrijd nog zin om extra oefeningen te doen. Maar het is wel goed voor je. Het zorgt ervoor dat de afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Daarnaast zorg je ervoor dat je spieren langzaam afkoelen, daarmee verminder je de kans op blessures en spierpijn. Verder herstelt je hartslag sneller na de inspanning. Dat vermindert de kans op hartklachten. Zorg er wel voor dat de cooling-down niet te lang duurt, dat kan een negatief effect hebben op het lichaam.

 

Welke oefeningen moet ik doen?

Tijdens de cooling-down is het niet de bedoeling om intensieve oefeningen en bewegingen doen. De oefeningen moeten een lage tot middelmatige intensiteit bevatten zo wordt de bloedtransport bevordert. Zorg dus dat de inspanning niet te hoog ligt. Daarnaast moet het binnen een half uur gedaan worden, als je dat na die tijd doet dan wordt de heropbouw van de spierglycogeen verstoord. Je moet de oefeningen wel makkelijk vind en prettig ervaren.

 

Maaltijden en drankjes na het sporten?

Na het sporten is het belangrijk om te eten en te drinken. Dat komt omdat je lichaam tijdens het sporten alle voedingsstoffen heeft opgenomen en verbruikt. Zo is water een van de belangrijkste dingen die je voor, tijdens en na het sporten drinkt. Het eten hangt af van de oefening die je hebt gedaan. Zo eet je na een krachttraining meestal eiwitten. Verder is yoghurt met fruit een veel gegeten snack na het sporten. Je vindt altijd wel een geschikte maaltijd.

 

Warmte

Verder moet je na het sporten je lichaam warm houden. Dat kan je doen door je warm aan te kleden. Je wilt geen kou vatten op de weg terug naar huis. Als je eenmaal thuis bent dan zorg je voor een warme douche. Daarnaast wordt er aangeraden om gebruik te maken van een infrarood sauna. Dat is goed voor het herstel van je spieren en werkt tegen blessures. Zo herstel je snel van de zware training.