Dat slapen belangrijk is, is oud nieuws. We weten dat het beter is voor onze gezondheid, we weten dat ons concentratie vermogen erdoor wordt verbeterd en dat we er een stuk energieker en fitter van worden. Voor degene die dat niet wisten: dan weet je het nu. Ondanks dat we weten dat het belangrijk is, komen velen van ons toch moeilijk in slaap. Je ligt te woelen in bed, staart uren naar het plafond of je wordt om de haverklap wakker. Hoe dan ook, het is vervelend. Je wilt gewoon lekker slapen, want je moet de volgende dag weer vroeg je nest uit omdat je moet werken. Met wallen waar je u tegen zegt, zie je er natuurlijk belabberd uit, maar het is ook een teken dat je veel te weinig slaap hebt gehad. Zo pak jij je slaap tekort aan en zorg je dat je fris en fruitig je bed uit stapt ‘s ochtends.

 

Zo kom je beter in slaap

Er zijn een aantal dingen die je beter kunt vermijden of die je juist moet doen vlak voor het slapen gaan. Hieronder geven we een aantal tips. Om te beginnen is een goed bed en een goed matras een echte must. Kijk op www.slaaploods.nl voor een uitgebreid assortiment aan bedden, bedbodems en matrassen.

Donkere kamer
Dit klinkt misschien logisch, maar er zijn veel mensen die met lichte gordijnen slapen. Hierdoor is het een stuk lichter in je kamer en vooral in de zomer kan dit ervoor zorgen dat je slecht in slaap valt. Licht geeft namelijk signalen af naar je lichaam dat je wakker moet worden. Hoe donkerder, hoe beter.

Niet sporten vlak voor het eten
Van sporten word je toch juist heel moe? Ja, maar je krijgt er vlak na die tijd ook veel energie van. Het is dus belangrijk dat tussen het slapen en je sportsessie minimaal drie uur zit. Dan kun je het beste slapen. Je zou wel yoga oefeningen kunnen doen.

Geen slaapmutsjes meer
Alcohol voor het slapen gaan is ook geen goed idee. Wat is er gebeurd met de slaapmutsjes? Het klopt wel dat je makkelijker in slaap valt als je een wijntje of biertje drinkt, maar het verslechtert de kwaliteit van je slaap. Je wordt eerder wakker en valt dan erg moeilijk weer in slaap.

Een warm bad of douche
Neem voor het slapen een lekker warm bad of ga onder een warme douche staan. Je lichaamstemperatuur stijgt. Zodra je uit bad stapt of onder de douche vandaan komt, daalt je lichaamstemperatuur weer langzaam en dat zorgt voor een heerlijk slaperig gevoel.

Geen eten of cafeïne voor het slapen
Drink geen koffie of andere cafeïne houdende dranken. Hier krijg je namelijk na ongeveer dertig minuten een energieboost van en dat wil je juist niet als je gaat slapen. Ook is het verstandig om niet te laat te eten. Vooral de grote maaltijd dient op tijd te worden genuttigd. Je lichaam moet namelijk erg hard werken om al het eten te verbranden en dat kan effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Suiker is ook een boosdoener. Te veel suiker kan je wakker houden ‘s nachts. Heb je echt heel veel honger? Eet dan iets lichts waar weinig suiker in zit.

Verban de televisie en mobiel voor het slapen gaan
Het is heerlijk om in bed te liggen en nog even een serie of programma te kijken. Toch is dit funest voor het in slaap vallen. Het blauwe licht dat deze schermen uitstralen, zorgen ervoor dat je alert blijft en dat je minder goed in slaap valt. Je herkent het vast wel: je hebt een paar afleveringen van een serie gekeken en als je daarna wilt slapen, merk je dat je in een onrustige slaap komt en je hebt het idee dat je in de serie zit. Dat is dus de reden waarom je het moet laten!

Zorg voor goede ventilatie
Zorg dat je slaapkamer niet te warm is, maak het liever wat koeler. Dit zorgt ervoor dat je beter in slaap valt. Zorg daarnaast dat er geen licht van buiten in je kamer schijnt en woon je midden in de stad? Dan zijn oordopjes zeker een must!

 

Wat je vooral wel moet doen

We hebben het nu vooral gehad over wat je niet moet doen, maar wat moet je dan wel echt doen?
• Lees een ontspannend en niet al te eng boek voor het slapen gaan, want lezen maakt je rustig en slaperig.
• Zorg voor een goed ritme en houd dit ritme ook in het weekend vast.
• Creëer een avondritueel, zo bereid je je lichaam voor om te gaan slapen.
• Drink een kop warme melk of eet een banaan, dat bevordert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
Dit zijn de tips die je makkelijk toe kunt passen en weinig tijd vragen. Succes met slapen.