Het lichaam heeft behoefte aan verschillende voedingsstoffen, welke allemaal verschillende functies hebben. Zo heeft calcium meerdere belangrijke functies. Calcium zorgt ervoor dat sterke botten worden behouden. Ook is calcium erg belangrijk bij de bloedstolling, voor de werking van zenuwen en spieren en bij het transporteren van stoffen in het lichaam.

 

Bij een calcium tekort in het bloed, wordt de benodigde calcium door het lichaam uit de botten gehaald. Botten kunnen hierdoor broos worden, waardoor ze makkelijker kunnen breken. Calcium tekort wordt ook wel osteoporose genoemd. Een tekort aan calcium kan vervelende gevolgen met zich mee brengen.

 

Volwassenen hebben per dag ongeveer 1000 milligram calcium nodig, bij ouderen boven de 50 is iets meer calcium nodig (tot ongeveer 1200 milligram per dag)

 

Calcium tekort voorkomen

 

Calcium zit in verschillende voedingsproducten. Met name in zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zit veel calcium. Hierbij is het calcium gehalte gelijk bij volle, halfvolle of magere melkprodukten. Ook brood, noten, vlees en verschillende groenten zoals broccoli en peulvruchten bevatten calcium. Er zijn tegenwoordig ook soja producten op de markt die met calcium verrijkt zijn.

 

Calcium tekort en calcium overschot

 

Hoe ouder u wordt, des te minder goed het lichaam calcium opneemt. Het is voor oudere mensen dus erg belangrijk om goed te letten op een calciumrijke voeding. Er wordt aangeraden om gemiddeld ongeveer vier keer per dag een calciumrijk product te nuttigen, zodat de calciumbehoefte voldoende gedekt wordt.
Wanneer het niet lukt om vier calciumrijke producten per dag te nuttigen, dan kan men ook calciumtabletten innemen.

 

Teveel calcium daarentegen kan ook weer schadelijk zijn. Uit voedingsproducten zal dat niet snel gebeuren, maar bij het slikken van tabletten moet men wel op de hoeveelheden letten.