Iedereen slaapt gemiddeld tussen de 6 tot 10 uur per nacht, zijn hele leven lang. Veel mensen staan er echt niet bij stil dat je gemiddeld een derde van de leven slapend doorbrengt, waarschijnlijk omdat het zo normaal is. Waarom slapen we eigenlijk? Dat is makkelijk uit te leggen. We hebben slaap nodig om lichaam en geest tot rust te laten komen van alle inspanningen en gebeurtenissen van de dag. In dit artikel worden een aantal leuke feiten rondom slapen beschreven.

 

Record wakker zijn
Je kan het bijna niet geloven, maar het record non-stop wakker zijn is 18 dagen, 21 uur en 40 minuten. Het record staat op naam van een Amerikaanse scholier, deze kreeg last van hallucinaties, paranoia, spraakproblemen, verminderd zichtvermogen, concentratieproblemen en geheugenverlies.

 

Wakker worden of zijn
Het is niet mogelijk om te zeggen of iemand werkelijk wakker is zonder dat je de hersenactiviteit meet. Mensen zijn in staat om zogenaamde microslaapjes te doen met hun ogen open en zelfs zonder dat zij zich daarvan bewust zijn. Het kan dus zomaar zijn dat iemand een microslaapje aan het doen is zonder dat je dit doorhebt.

 

Baby? Daar gaat je rust
De komst van een baby zorgt ervoor dat de jonge ouders het eerste jaar tussen de 400 en 700 uur minder nachtrust krijgen. Gelukkig hebben de meeste ouders hier geen probleem mee, maar voor sommigen resulteert dit na het eerste jaar in een verkeerder slaapgewoonte waardoor er slaapproblemen kunnen ontstaan.

 

Genoeg slaap?
Het optimale aantal uren slaap per nacht is niet te zeggen. Dit is voor elk individu verschillend, maar er is natuurlijk wel een gemiddelde volgens de slaapkenner. Kleine kinderen en tieners slapen gemiddeld net zoveel uren per nacht; ongeveer 10 uur. Senioren slapen relatief gezien het minst; ongeveer 6 uur per nacht. De groep die hiertussen valt slaapt gemiddeld 8 uur per nacht. Vrouwen hebben gemiddeld een uur langer slaap per nacht nodig dan mannen.

 

Vermoeidheid
Pas op met vermoeidheid, het went namelijk snel om altijd moe te zijn. Na een korte periode kan vermoeidheid al aanvoelen als normaal.