Omega-3-vetzuren zijn een gezond en essentieel type vet, en ze bieden veel voordelen voor de gezondheid.

 

Vette vis is een uitstekende voedingsbron van omega-3. Mensen kunnen ook aan de aanbevolen omega-3-inname voldoen door plantaardig voedsel te eten, waaronder omega-3-rijke groenten, noten en zaden. Er zijn drie belangrijke soorten omega-3 vetzuren, die ALA, DHA en EPA worden genoemd.

 

Plantaardige bronnen, zoals noten en zaden, zijn rijk aan ALA, terwijl vis, zeewier en algen DHA- en EPA-vetzuren kunnen leveren. Het eten van een verscheidenheid aan omega-3 bronnen is belangrijk.

In dit artikel, zetten we de beste bronnen van omega-3 vetzuren op een rij, inclusief omega-3 supplementen.

 

Zeewier en algen

Zeewier is een nutriëntrijke voeding.

 

Zeewier, nori, spirulina, en chlorella zijn verschillende vormen van algen die veel mensen eten vanwege hun gezondheidsvoordelen.

 

Zeewier en algen zijn belangrijke bronnen van omega-3 voor mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, omdat ze een van de weinige plantengroepen zijn die DHA en EPA bevatten.

 

Het DHA- en EPA-gehalte varieert naargelang van het soort alg en het specifieke product.

 

Er zijn vele manieren om deze voedingsmiddelen in het dieet op te nemen. Bijvoorbeeld:

 

Nori is het zeewier dat de meeste mensen gebruiken om sushi omheen te wikkelen.

Zeewier is een lekkere, knapperige snack.

Chlorella en spirulina zijn een gezonde toevoeging aan smoothies of havermout.

Zeewier is ook rijk aan eiwitten, en het heeft mogelijk antidiabetische, antioxiderende en antihypertensieve eigenschappen.

Mensen kunnen chlorella en spirulina vinden in natuurvoedingswinkels of online.

 

Tip: Plantaardige Omega-3 algenolie – 100% Vegan & Visvrij

 

Chia zaden

Chiazaden zijn een uitstekende plantaardige bron van ALA omega-3 vetzuren. Ze zijn ook rijk aan vezels en eiwitten.

 

Chiazaden bevatten 5,055 g ALA per portie.

 

Mensen kunnen deze zaden gebruiken als ingrediënt in granola, salades of smoothies, of ze kunnen ze mengen met melk of yoghurt om chia pudding te maken. Door chiazaadjes met water te mengen ontstaat ook een eivervanger die veganisten kunnen gebruiken.

 

Veel natuurvoedingswinkels hebben tegenwoordig chiazaden in voorraad, en het is ook mogelijk ze online te kopen.

 

Walnoten

Walnoten bevatten 3,346 g ALA per kop.

 

Deze noten zijn een geweldige bron van gezonde vetten, waaronder ALA omega-3 vetzuren.

 

Mensen kunnen genieten van walnoten op hun eigen, in granola, of in een trail mix, snackbar, yoghurt, salade, of gekookt gerecht.

 

Edamame

Een half kopje bevroren edamame bonen bevat 0,28 g ALA.

 

Edamame bonen zijn onrijpe sojabonen die vooral populair zijn in Japan. Ze zijn niet alleen rijk aan omega-3, maar zijn ook een geweldige bron van plantaardige eiwitten.

 

Gekookte of gestoomde edamame bonen doen het goed in een salade of als bijgerecht.

 

Kidneybonen

Kidneybonen bevatten 0,10 g ALA per halve kop.

 

Kidneybonen zijn een van de meest voorkomende bonen om op te nemen in maaltijden of te eten als bijgerecht. Mensen kunnen ze toevoegen aan curry’s of stoofschotels of ze eten met rijst.

 

Sojaolie

Sojaolie bevat 0,923 g ALA per el.

 

Sojabonen zijn populaire peulvruchten uit Azië. Veel mensen gebruiken sojaolie om mee te koken.

 

De olie is ook een goede bron van:

 

  • riboflavine
  • magnesium
  • kalium
  • folaat
  • vitamine K

 

Mensen serveren sojabonen meestal als onderdeel van een maaltijd of in een salade. Sojaolie werkt goed als bakolie en in saladedressings.