Kratom staat synoniem voor Mitragyna speciosa, een tropische plant afkomstig uit Zuidoost-Azië. De plant behoort tot de Rubiaceae plantenfamilie, waar ook de koffieplant van bekend is. De bladeren van de Mitragyna speciosa worden in de Oosterse landen al eeuwlang gebruikt vanwege haar medicinale en verdovende werking. Arbeiders kauwen op de bladeren om langer en harder te kunnen werken, het geeft ze energie. De plant is sinds de 19e eeuw ook ontdekt in Europa, waar het inmiddels in toenemende mate wordt gebruikt onder recreatieve gebruikers. De ‘drug’ is namelijk legaal verkrijgbaar bij verschillende smartshops, zo ook in Nederland. Het product wordt naast zijn natuurlijke vorm verkocht in poedervorm, tabletten en als extract.

Hoe gebruik je Kratom?

Kratom kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, maar het dient voornamelijk als genotsmiddel, verdovend middel en recreatieve drug. Er zijn personen die het gebruiken tegen diarree, maar het wordt ook gebruikt als supplement voor de fanatieke sporter. Het wordt vaak als alternatief gezien van opium of cocaïne, maar dan milder. Zoals reeds vermeld wordt er op de bladeren gekauwd, maar je kunt ze ook roken of er thee van zetten. Het effect is merkbaar binnen een halfuur en houdt ongeveer 2 tot 4 uur aan. Het effect hangt vanzelfsprekend af van de dosering; in algemene zin zorgt 2 tot 5 gram voor een stimulerende werking en wanneer dit wordt overschreden werkt het verdovend. Hiernaast hangt het effect ook af van je lichaamsgewicht en gevoeligheid voor stimulerende middelen.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van Kratom?

Ondanks dat kratom legaal wordt verkocht, kent de drug veel risico’s en bijwerkingen. Deze ontstaan meestal bij overmatig gebruik, maar kunnen ook optreden bij incidenteel gebruik. Bij overmatig gebruik kan je geestelijk of lichamelijk verslaafd raken. Je wordt dan als ware afhankelijk van het product, waardoor je het als standaard gaat hanteren. Hoe vaker je het product gebruikt, hoe toleranter je ervoor wordt en dus een hogere dosis nodig hebt om telkens hetzelfde effect te bereiken. Indien je besluit te stoppen brengt dit ontwenningsverschijnselen zoals diarree, spierpijn, spierstuipen zweten, onrust en angst teweeg. Deze verschijnselen kunnen tot wel twee weken aanhouden. Bij een overdosis is een grote kans op misselijkheid en/of hoofdpijn.