weegschaalEen weegschaal kan op allerlei momenten bijzonder goed van pas komen. Weegschalen zorgen voor duidelijkheid over het exacte gewicht. Iedereen kent wel de weegschaal om je eigen lichaamsgewicht mee bij te houden, maar een keukenweegschaal is ook een handig item om te hebben. Welke weegschaal moet je kiezen? Lees even mee.

 

 

 

Personenweegschaal

De bekendste weegschaal is nog steeds de personenweegschaal. Deze meet het lichaamsgewicht van een persoon doordat deze op een vlakke, drukgevoelige plaat gaat staan. Er bestaan verschillende types personenweegschalen. Sommige zijn heel eenvoudig, andere zijn zeer geavanceerd. Je kunt immers van alles en nog wat koppelen aan de waardes die de weegschaal meet. Een voornaam verschil is het onderscheid tussen analoge en digitale weegschalen.

 

Analoog

De analoge personenweegschaal bestaat al heel lang in allerlei vormen. Ze is geliefd door de eenvoud en gaat vaak bijzonder lang mee. Bij een analoge personenweegschaal wordt het lichaamsgewicht gemeten en vervolgens door middel van een uitslaande wijzer weergeven. De werkwijze is eenvoudig. Iemand gaat op de plaat staan en een wijzer tussen de voeten van degene die op de schaal staat, wordt in werking gezet. Deze wijzer geeft het gewicht in kilo’s aan en is meestal per honderd gram af te lezen.
Het nadeel van de analoge personenweegschaal is de geringe betrouwbaarheid. Deze weegschaal moet allereerst geijkt worden op het nulpunt. Dit gebeurt handmatig door de wijzer naar de nul op de wijzerplaat te draaien. Je kunt je voorstellen dat dit gevoelig is voor afwijkingen. Bovendien is het bij de analoge versie lastig het gewicht exact af te lezen. Door iets voorover te buigen om de wijzerplaat goed te kunnen zien, slaat de wijzer vaak ook wat verder vooruit of achteruit.

 

Digitaal

De digitale personenweegschaal biedt uitkomst voor wie zeker wil zijn van een nauwkeurig gemeten lichaamsgewicht. De digitale weegschalen werken niet met een uitslaande wijzer, maar met een digitaal schermpje waarop het gewicht per honderd of zelfs per gram wordt weergegeven. Het apparaat is in de fabriek vaak al geijkt en door het plaatsen van een paar batterijen gaat de weegschaal langere tijd mee.
De werkwijze bij een digitale personenweegschaal is in principe identiek aan die van de analoge variant.
Een groot voordeel van de digitale versie is dat deze het gewicht van de persoon op de weegschaal na een aantal seconden stabiel te zijn geweest niet meer wijzigt. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk om van de schaal af te stappen, te bukken en het schermpje af te lezen. Bovendien kunnen digitale personenweegschalen vaak meer dingen meten dan alleen het lichaamsgewicht. Denk aan het vochtpercentage, het spierpercentage en in de echt geavanceerde gevallen zelfs de fysieke leeftijd van een persoon berekenen. Bovendien kan een digitale personenweegschaal vaak ook het gemeten gewicht van iemand opslaan zodat een beeld over langere tijd ontstaat. Handig voor wie gewicht wil verliezen!

 

Keukenweegschaal

De keukenweegschalen zijn een stuk minder bekend, maar desondanks worden ze vaker gebruikt dan je denkt. Ook hierbij is het onderscheid analoog en digitaal te maken. Bij de analoge weegschalen wordt vaak gebruik gemaakt van een afneembare schaal die bovenop een standaard staat. In de standaard zit een veer en wijzerplaat waarop het gewicht af te lezen is. Dit is vaak niet heel nauwkeurig, omdat de weegschaal handmatig geijkt moet worden en niet per gram af te lezen is. Een digitale keukenweegschaal biedt meer mogelijkheden. Deze is in te stellen per gram, waardoor recepten nauwkeuriger gevolgd kunnen worden. Bovendien is het bij deze weegschalen mogelijk in de schaal een ingrediënt te leggen, het apparaat weer op nul te zetten en het volgende ingrediënt toe te voegen. Hiermee komt een einde aan het werken met losse schaaltjes en bakjes en wordt het een stuk eenvoudiger om nieuwe recepten succesvol op tafel te zetten. Wel werkt dit soort weegschaal op batterijen, omdat ze mobiel moeten zijn en netvoeding niet zo handig is dan. Zolang er voldoende energie in de batterijen zit is de digitale keukenweegschaal een handig item in de keuken.