Zwemmen heeft ontzettend veel voordelen, zowel fysiek als mentaal. Regelmatig zwemmen is dus niet alleen heel leuk, maar het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Ben je benieuwd wat de gezondheidsvoordelen van zwemmen precies zijn? In deze blog vertellen we je er alles over. En ben je al overtuigd van de voordelen van zwemmen en wil je graag een zwembad laten plaatsen? Dan kun je terecht bij Waterwellness.

 

De psychologische voordelen van zwemmen

Misschien denk je eerder dat zwemmen fysieke voordelen heeft voor je gezondheid, maar er zijn ook een aantal psychologische voordelen die zeker niet vergeten mogen worden. Daarom vertellen we je eerst de psychologische voordelen die zwemmen voor je kan hebben. Ten eerste is zwemmen heel voordelig om stress los te laten. Het is een hele ontspannende activiteit, en daarnaast geeft het je energie. Als je andere sporten uitvoert, is de kans groot dat je je hierna heel moe voelt. Als je zwemt, voel je je juist energiek en goed. Daarom kan het fijn zijn om ‘s ochtends te zwemmen. Zo houd je dat fijne gevoel nog lang vast! Doordat zwemmen ervoor zorgt dat je vet verbrandt en spiermassa kweekt, verhoogt dit je zelfvertrouwen en je zelfrespect. Verder kan zwemmen je helpen aan een betere nachtrust. Een goede nachtrust is heel belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. ‘s Nachts herstellen geest en lichaam zich namelijk van de dag. Goed slapen is dus belangrijk voor je gezondheid, en zwemmen kan daaraan bijdragen. Tijdens het inspannen maakt je lichaam namelijk hormonen aan die je later weer helpen aan een betere nachtrust.

 

De fysieke voordelen van zwemmen

Naast de psychologische voordelen, heeft zwemmen natuurlijk ook een aantal fysieke voordelen. Allereerst verbrand je met zwemmen veel calorieën. Wil je wat gewicht verliezen? Dan kan regelmatig zwemmen ervoor zorgen dat je lichaam slanker wordt. Probeer geduld te hebben, en je zult merken dat je na verloop van tijd lichaamsvet verliest en spiermassa opbouwt. In het water krijg je te maken met weerstand, en daardoor train je je spieren. Daarnaast is zwemmen een hele goede sport voor je gewrichten, pezen en spieren. In het water weeg je nou eenmaal een stuk minder, en daardoor komt er minder druk op je spieren en gewrichten. Ook als je herstelt van een blessure is zwemmen dus de perfecte sport om weer rustig te beginnen. Zwemmen houdt je bloeddruk laag, en daardoor verminder je het risico op hart- en vaatziekten als je regelmatig zwemt. Verder is zwemmen goed voor je longen. Je longcapaciteit vergroot zich en je ademhaling verbetert. Vooral voor astmapatiënten is het heel fijn om te zwemmen, en dan vooral in een binnenzwembad. In een buitenzwembad kunnen hooikoorts- en astmapatiënten namelijk last krijgen van pollen. Als je regelmatig sport, zul je dus kunnen profiteren van een grotere longinhoud.