Het moderne leven gaat ontzettend snel. Dat komt vooral omdat men zoveel wil doen op een dag. Zowel een gezin onderhouden als een baan ernaast is al veel. Dan komt er ook nog die gezonde leefstijl bij. Veel sporten, gezond eten en dus ook tijd vrij maken voor koken. Pas op dat je daarin jezelf niet voorbij loopt. Met vallen en opstaan ben ik daar zelf ook achter gekomen. Daarbij heb ik hulp gehad van mijn Fysiotherapeut uit Almelo.

 

Wat mij betreft sluit het één het ander niet uit. Ja, veel sporten en gezond én vooral op de juiste momenten eten vraagt veel discipline van je. Maar je krijgt er ook veel energie voor terug. Het is (zéker in het begin) lastig om op te starten met de gezonde leefstijl. Mijn tip is dan ook om een vaste planning te maken en je daaraan te houden. Nu hoor ik je al denken, ja dat had ik zelf ook kunnen verzinnen. Alleen het grote probleem met sportschema’s en eetschema’s is dat je uiteindelijk niet dicht genoeg bij jezelf blijft en het dus uiteindelijk niet volhoudt.

 

Bij zo’n strenge leefstijl is de kans op terugval een stuk groter. Het begint meestal met die ene dag dat je jezelf laat gaan. En vervolgens gebeurt het steeds vaker. En voor je het weet verval je weer in oude, slechte gewoontes. Daarom is het simpelweg beter om een eetschema en sportschema in je leefstijl in te passen waarbij de kans op terugval in oude en slechte gewoontes veel kleiner is. Voor mijn sportschema heb ik bijvoorbeeld jaren geleden een fysiotherapeut in Glanerbrug geraadpleegd. Zodoende heb ik een sportschema waarvan ik weet dat het bij past. Dat zorgt ervoor dat ik vier dagen in de week met plezier sport.

 

Ook wat betreft de voeding is de belangrijkste tip om niet rigoureus je leefstijl om te gooien. Je moet vooral dichtbij jezelf blijven. Daarmee bedoel ik dus dat je vast al een vast eetpatroon hebt. Kies er dan voor om in die vaste maaltijden wat gezonde aspecten toe te voegen. Eetje elke dag om 12 uur drie boterhammen met jam? Kies er dan eens voor om er 2 met kipfilet te eten en vervolgens eentje met jam. Kies er daarnaast ook eens voor om er een appeltje bij te eten. En als jij vaak een koekje bij de thee hebt of op werk een verjaardag hebt kun je ervoor kiezen om dat stukje taart of dat koekje bij de thee over te slaan. En begrijp me niet verkeerd, je hoeft jezelf echt niet te straffen, op z’n tijd mag je dat koekje of dat taartje echt wel eten. Sterker nog, dat heb je dan ook dubbel en dwars verdiend!

 

Wat ik je dus vooral wil meegeven is dat een zogenoemde ‘crash dieet’ je niet gelukkiger gaat maken op de lange termijn. Het alleen maar leven op eiwitshakes en alles wat groen en droog is vergt ongelooflijk veel van je en eigenlijk straf je jezelf alleen maar met deze manier van leven. Bijna niemand houdt dat vol.