Een AED – Automatische Externe Defibrillator – is een apparaat wat schokken geeft die ervoor zorgen dat het hart van het slachtoffer weer op gang komt na een hartstilstand. Wekelijks krijgen ongeveer 300 Nederlanders een hartstilstand, om levens te redden in deze situatie is een AED in combinatie met reanimatie ondenkbaar.
Het gebruik van een AED bij een hartaanval verhoogt de levenskans met wel 70 procent.

 

Elke seconde telt

Bij een hartstilstand telt elke seconde. Het slachtoffer verkeerd in levensgevaar en is geheel afhankelijk van de voorbijgangers of omstanders. Bij een hartstilstand stopt de bloedtoevoer en de aanvoer van zuurstof in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het slachtoffer bewusteloos raakt, de ademhaling stopt. Wanneer iemand meer dan 4 minuten niet ademt beschadigen er al hersencellen, je kunt je dus indenken dat er zo snel mogelijk gehandeld moet worden. Elke seconde telt!

 

Wat moet je doen?

● Bel zo snel mogelijk de hulpdiensten op het noodnummer 112
● Leg de situatie zo goed mogelijk uit en vertel dat het een hartaanval betreft
● Zorg dat het slachtoffer op een veilige plaats ligt
● Start zo snel mogelijk de reanimatie
● Laat iemand een AED halen
● Start de AED

 

Waar vind je een AED? En dan?

Een AED kan echt levens redden, het is dus belangrijk dat je deze zo snel mogelijk weet te vinden. In Nederland zijn er ongeveer 100.000 AED’s te vinden. Je herkent ze aan het opvallende logo.
Een AED vertelt je zelf hoe het werkt. Zodra je het apparaat aanzet zul je een gesproken instructie horen die je begeleidt tijdens het reanimatie proces. Je hoort altijd als eerste dat je de hulpdiensten moet inschakelen, als het goed is heb je dit al gedaan, daarna ontbloot je de borstkas en bevestig de elektroden.
Zodra de elektroden aangebracht zijn begint het AED toestel automatisch het hartritme te analysen. Hierna wordt er een schok gegeven en dan moet er weer gereanimeerd worden. Elke 2 minuten zal er een nieuwe analyse uitgevoerd worden en eventueel een nieuwe schok toegediend worden.

Wees niet bang om hulp te verlenen, je kunt een AED niet verkeerd gebruiken of onnodig een schok toedienen. De defibrillator bepaald helemaal zelf of er een schok toegediend moet worden. Hierdoor kunnen ook mensen zonder een medische achtergrond of opleiding eerste hulp verlenen.