Als je gezondheidsproblemen hebt, dan kan het gebruik van cannabisolie je helpen om je problemen misschien verzachten. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende soorten cannabisolie. Het kan per persoon en per klachten verschillen welke soort het beste bij je past. Maar kan de dokter cannabisolie voorschrijven of kun je dit zelf gewoon in de winkel kopen? 

Soorten cannabisolie 

Er zijn verschillende soorten cannabisolie die je kunt gebruiken. Zo zijn er soorten CBD-olie die je gewoon bij de drogist kunt kopen of online kunt bestellen. Ook heb je medicinale cannabisolie. Deze kun je alleen op recept bij de apotheek verkrijgen. 

De CBD-olie van de drogist is in dat geval het meest toegankelijk. Je hebt hier geen recept voor nodig en kunt dit zelf kopen. Wel is vaak het percentage CBD een stuk lager. Je kunt dan beter aan de huisarts vragen of hij of zij medicinale cannabisolie wil voorschrijven. 

Waarom medicinale cannabis? 

Medicinale cannabisolie is de cannabis die je dokter je voor kan schrijven. Over het algemeen werkt deze olie een stuk effectiever. Dit komt doordat de teelt van deze cannabis onder toezicht staat van de overheid. Zo wordt er gecontroleerd of de cannabis en de cannabisolie aan alle voorschriften voldoet. 

Het grote voordeel hiervan is dat je altijd gegarandeerd bent van de kwaliteit. Als je CBD-olie bij de drogist of cannabis bij de coffeeshop haalt, weet je vooraf nooit hoeveel werkzame stof in het product zit. Cannabis is een natuurproduct, waardoor de werkzame stoffen in het product elke keer kunnen verschillen. 

Voorgeschreven cannabisolie 

In Nederland is er maar een klein gedeelte aan dokters en specialisten die medicinale cannabisolie willen en kunnen voorschrijven. De meeste artsen zijn er dan ook terughoudend in. Ze zijn er niet goed genoeg mee bekend en schrijven liever andere medicatie voor je klachten voor waar ze wel bekend mee zijn en zeker weten dat ze werken. Toch kun je het aanvragen bij je dokter. Je dokter is namelijk de aangewezen persoon om je ziekte of gezondheidsklachten te begeleiden. 

Je kunt ook kiezen voor zelfmedicatie, die is alleen niet altijd even effectief. Is je dokter er geen voorstander van, maar wil je toch cannabisolie voorgeschreven krijgen? Je kunt je artsen of apotheker adviseren om informatie over cannabisolie aan te vragen bij het Bureau Medicinale Cannabis. Zo kan je arts zich er zelf in gaan verdiepen en misschien blijkt uiteindelijk alsnog dat medicinale cannabis de perfecte oplossing is voor jouw gezondheidsklachten.