Als je zwanger bent, kun je dat samen zijn. Samen met je partner, of bijvoorbeeld tegelijk met je zus. Dit is een hele leuke ervaring voor beide natuurlijk, maar zussen en partners beleven het natuurlijk ieder op een andere manier.

 

Samen zwanger met je zus
Als je samen met je zus zwanger bent, kunnen jullie samen je ervaringen delen. Dit is door de natuurlijke band een hele belevenis. Zeker als jullie gelijktijdig zwanger zijn geworden. In dat geval kunnen jullie helemaal elkaars groei vergelijken en omdat jullie in dezelfde fase zitten is het leuk om ervaringen met elkaar te delen.

 

Helemaal mooi is het om als zussen samen mooie zwangerschapsfoto’s te maken. Als je dit wekelijks bijhoudt is het na de bevalling mooi om hier een album van te maken. Dit is overigens een leuke cadeautip voor opa en oma.

 

Samen zwanger met je partner
Samen met je partner zwanger zijn is een heel andere belevenis. Je partner is immers de vader en deze heeft natuurlijk ook gevoelens bij jullie zwangerschap. Het begint met een achterstand voor de man, het kindje groeit immers in de buik van de vrouw, en deze heeft het kindje 9 maanden bij zich. Het is voor man en vrouw wel mogelijk om samen te komen tijdens de zwangerschap zodat beide het gevoel hebben dat ze samen bevallen.

 

Het is voor jullie allebei belangrijk om goed contact te maken met elkaar, maar ook met het kindje. Op deze manier zal het kindje zich welkom gaan voelen. Dit is omdat het van jullie beiden aandacht krijgt. Voor de papa is dit een manier om ook al met het kindje een band te vormen, omdat het kindje de aanwezigheid ervan voelt en aan de stem gewend raakt.

 

In sommige gevallen krijgen mannen dezelfde verschijnselen van een zwangerschap als zijn partner, zoals last van ochtendmisselijkheid, pijn in de onderbuik, wisselende emotionele stemmingen en gewichtstoename. Dit komt echter maar bij een klein percentage van de mannen voor en betekent niet dat ze zich meer verbonden voelen met hun partner dan mannen die dit niet hebben. Het is een gevolg van het couvade-syndroom.

Als man is het wel belangrijk dat je je een beetje verdiept in de zwangerschap van je vrouw, en de mogelijke hinder die ze hiervan kan ondervinden. Hierdoor kun je je partner steunen wanneer het nodig is en weet je waar ze het over heeft als ze met allerlei termen strooit.

 

Tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap wordt het kindje natuurlijk in de gaten gehouden. Het is belangrijk om de groei te meten en eventueel op tijd te weten te komen over eventuele afwijkingen. Dit wordt middels echografie gedaan. Op deze zogenaamde echo’s kun je je baby zien. Bij een echo wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven en door de weerkaatsing hiervan kun je de contouren en organen van je baby zien.

 

De eerste echo die je standaard aangeboden krijgt, dat is de termijn echo. Hiermee wordt bepaald hoe ver dat je zwangerschap al is. Vervolgens zijn er twee andere echo’s welke je kunt laten uitvoeren. Tussen de 11 en 14 weken kun je een echo laten uitvoeren om de nekplooi te meten. Bij de twintig weken kun je een echo laten maken, waarbij het kindje helemaal gecontroleerd wordt. Na ongeveer twintig weken zwangerschap, zijn alle organen bij de baby aangelegd. Deze zijn nu op de echo te zien en nu kunnen ze ook controleren op afwijkingen. Op dit moment kun je ook zien of het een jongetje of meisje wordt.

 

Pretecho
Vanaf het moment dat je ongeveer 32 weken zwanger bent, is je kindje te groot om op een normale echo helemaal in beeld te krijgen. Dit is een mooi moment om een pretecho te laten maken. Bij een pretecho maken ze een 3D of 4D opname van je kindje. Hier kun je vorm en trekken van het gezichtje mooi zien. Bij de 4D echo worden er bewegende beelden opgenomen. Deze krijg je meestal op een dvd mee naar huis. De kwaliteit van 3D en 4D echo’s is tegenwoordig heel hoog, zodat je duidelijke beelden van je kindje mee krijgt.

 

Bij pretecho’s is het niet zo dat er specifiek naar afwijkingen gekeken wordt. Bij het maken van de pretecho kunnen de echoscopisten wel aangeven dat ze iets zien, en dan kan er snel een afspraak gemaakt worden met het ziekenhuis om voor controle langs te komen.

 

De pretecho is mooi voor man en vrouw, omdat hier de eerste echte beelden van hun kindje goed te zien zijn. Vaak is er ook gelijkenis met de ouders te zien en daardoor is het een hele leuke ervaring om de pretecho te laten maken.

 

Op het moment dat je bevallen bent is het leuk om samen de eerste foto’s van de geboren baby te vergelijken met de foto’s van de pretecho.