We gebruiken dagelijks batterijen. In ons mobieltje, de iPad, afstandsbediening van de televisie, de elektrische tandenborstel en draadloze computermuis zitten batterijen. En zo zijn er nog veel meer apparaten die op batterijen werken. We gebruiken ze dus massaal, maar hoe milieuvriendelijk zijn batterijen eigenlijk? Onze redactie zocht het uit.

 

Goedkope batterij belangrijker dan duurzame

Regelmatig moet je batterijen vervangen. Van de afstandsbediening, je draadloze muis, gehoorapparaat en wat al niet meer. Veel mensen lopen dan naar de supermarkt en kiezen een goedkope batterij uit. Jij ook? Dan raden we je aan om niet meer alleen naar de prijs te kijken.

 

Want ook de levensduur van een batterij is belangrijk. Is de batterij €5 maar gaat hij slechts 5 dagen mee? Dan ben je voor 10 dagen dus €10 euro kwijt. Dat is duurder dan een batterij van €7 die 10 dagen mee gaat. Maar kijk je alleen naar de prijs, dan zie je €5 en €7 voor een batterij en kies je dus die van vijf.

 

Daarnaast valt op dat een goedkope batterij voor veel mensen belangrijker is dan een duurzame batterij. Duurzame batterijen zijn oplaadbaar. Je kunt ze dus hergebruiken als ze leeg raken. Dat is goed voor het milieu. Wegwerpbatterijen zijn namelijk slecht voor het milieu. Maar ook hier is de prijs toch de belangrijkste factor. Wegwerpbatterijen zijn goedkoper in aanschaf dan oplaadbare batterijen. Ook hier geldt de berekening van de levensduur. Want oplaadbare batterijen gaan dankzij het opladen veel langer mee. Na ongeveer 6 keer opladen ben je al goedkoper uit met oplaadbare batterijen en een oplader.

 

Hoe laad je een batterij goed op?

Je kunt een batterij het beste opladen als hij half leeg is. Zo hoef je niet te lang te wachten tot de accu is opgeladen en beschadig je de accu niet door hem te vaak op te laden.

 

Wil je dat je batterijen zo lang mogelijk meegaan, volg dan deze stappen:

 

  1. 1. Als je nieuwe batterijen koopt, zorg er dan voor dat ze voor gebruik volledig zijn opgeladen.
  2. 2. Laat een batterij nooit helemaal leeglopen – laad hem op wanneer hij ongeveer 20-25% van zijn volledige capaciteit heeft bereikt.
  3. 3. Vermijd blootstelling van batterijen aan extreme temperaturen (boven 45°C of onder 0°C).
  4. 4. Als je een apparaat voor langere tijd (meer dan drie maanden) opslaat, verwijder je de batterij volledig uit het apparaat en bewaar je deze op een koele, droge plaats met een gematigde vochtigheidsgraad.
  5. 5. Laadt een batterij tot ongeveer 90% op. Dat laatste stukje kost namelijk veel tijd en stroom.
  6. 6. Gebruik je een snellader? Dan kun je beter overstappen op een gewone oplader. Een snellader beschadigt namelijk de batterij, waardoor die minder lang mee gaat.

Hoe gooi je batterijen weg?

Batterijen kunnen worden gerecycled, maar je moet ze naar een speciale bak brengen. Die staat bijvoorbeeld in de supermarkt. Batterijen mogen niet bij het gewone huisvuil.

 

De impact van batterijen op het milieu

Batterijen hebben een negatief effect op het milieu. De productie kost namelijk veel energie, CO2 en grondstoffen. Ook hierom zijn oplaadbare batterijen beter. Je gebruikt bijvoorbeeld 1 oplaadbare batterij in plaats van 400 wegwerpbatterijen. Want batterijen kun je tot wel 500 keer opladen.

 

Gooi je de wegwerp- of oplaadbare batterij weg? Ook dat heeft een flinke impact op het milieu. Alle soorten batterijen bevatten namelijk zware metalen en chemicaliën die de lucht, het water en de bodem kunnen vervuilen.