Een goede nachtrust is voor elk persoon belangrijk, het is namelijk letterlijk van levensbelang. Je krijgt ook een positieve impuls in je leven door het verbeteren van je slaap, het brengt namelijk veel voordelen met zich mee waar we later nog op terug zullen komen. Als je een lange periode slecht geslapen hebt, zal je met een goede nachtrust na een aantal weken merken dat je meer energie hebt en dat je gelukkiger bent. Maar hoe krijg je dit nou voor elkaar en welke voordelen kleven er nog meer aan?

 

De voordelen van een goede nachtrust

Een goede nachtrust brengt op langere termijn veel voordelen met zich mee, het kan uiteindelijk zelfs voor een langere levensduur zorgen. Engelse onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat de aantal keren dat je ‘s nachts wakker bent, de tijd die het duurt voordat je slaapt en de hoeveelheid diepe slaap van invloed is op je levensverwachting. Ook is gebleken dat de kans op enkele dodelijke aandoeningen zoals een hartaanval, diabetes en een beroerte toeneemt door een slechte nachtrust. Alleen al hierom is een goede nachtrust zeer belangrijk, er zijn echter nog meer voordelen:

  • Je zult er aantrekkelijker uitzien. Dit is natuurlijk best logisch, een goede nachtrust voorkomt namelijk de gezwollen ogen en de donkere kringen die vaak gepaard aan een gebrek aan slaap staan. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat je lichaam minder cortisol aanmaakt, dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd.
  • Je bent minder vaak ziek. Meerdere onderzoeken hebben ook laten blijken dat mensen met een goede nachtrust minder vatbaar zijn voor ziektes en dat ze ook sneller kunnen herstellen wanneer ze wel iets te pakken hebben. De hoeveelheid slaap heeft namelijk een directe invloed op het immuunsysteem.
  • Je zult meer controle over je gewicht hebben. Een tekort aan slaap zal voor een vertraagde stofwisseling zorgen en het zal er ook voor zorgen dat je meer zal eten door productie van extra hormonen. Ook zal eventuele overgewicht dat hierdoor ontstaan er voor zorgen dat je nog slechter slaapt, dit is een negatieve cirkel dat lastig te doorbreken is

 

Hoe kan je voor een goede nachtrust zorgen?

Er zijn veel dingen die je kan ondernemen om voor een betere nachtrust te zorgen. Een vast ritme is onder andere heel belangrijk, probeer iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en ook weer op te staan. Probeer ‘s avonds verder ook stimulerende stoffen zoals alcohol en koffie te vermijden, deze stoffen houden je namelijk wakker. Een goed bed (zoals een boxspring), matras en comfortabele kussens zijn natuurlijk ook van groot belang, het comfort moet namelijk top zijn. Je kan bijvoorbeeld pocketveringmatrassen kopen bij De Been. Dit zijn betaalbare matrassen die veel ondersteuning bieden en voor veel comfort zorgen.