Veel mensen voelen dagelijks de druk vanuit de maatschappij om te presteren. Wanneer je langdurig jouw grenzen overgaat kan het resulteren in een burn-out. Steeds frequenter zie je dit voorkomen. Niet alleen ouderen hebben hier mee te dealen, ook onder de jongeren komt het steeds vaker voor. Een burn-out speelt vaak al langer dan gedacht. Soms al verschillende jaren. Nadat je de diagnose burn-out van de huisarts hebt gekregen, begint het herstellen. De juiste burn-out begeleiding is hierbij belangrijk. Hier volgen wat punten die essentieel zijn in deze fase.

 

1. Geef het tijd

Verwacht niet dat je na een week rustig aan doen weer helemaal de oude bent. Geef jezelf ruim de tijd om te herstellen. Je lichaam heeft niet voor niets signalen afgegeven. Het is nu het moment om er echt naar te luisteren. Voor de ene persoon geldt een andere herstelperiode dan bij de ander. Ga niet overhaast alles weer oppakken, uiteindelijk lijdt dit alleen tot vertraging van het herstel.

 

2. Vraag om hulp

Hulp vragen is een ontzettend krachtig signaal. Je laat hiermee zien dat je jezelf en je burn-out serieus neemt. Ga bijvoorbeeld op zoek naar goede burn-out begeleiding. Met de juiste ondersteuning zal het herstel voorspoediger gaan.

 

3. Geef duidelijk grenzen aan

Wanneer je midden in een burn-out zit, kan elke prikkel te veel zijn. Toch weet je omgeving dit niet altijd. Misschien willen ze graag op bezoek komen om je te steunen. Maar daar heb je lang niet altijd behoefte aan in deze periode. Geef daarom duidelijk aan waar je grenzen liggen. Misschien heb je even geen zin om sociaal te zijn op een verjaardag. Leg het uit aan degene die jarig is. Zo weten mensen waar ze aan toe zijn en kunnen ze rekening houden met je. Uiteindelijk is deze grensbepaling ook beter voor jezelf.

Deze drie tips kunnen als handvatten dienen wanneer je in een burn-out zit. Toch kunnen dit soort adviezen lastig zijn in deze periode. Daarom sluit dit artikel met een allerlaatst advies: Ga op zoek naar begeleiding die je op een goede manier ondersteunt in het proces naar herstel.