Elk jaar waart er wel weer een nieuw griepvirus door de klaslokalen en kantoren. En omdat u alleen antilichamen opbouwt tegen een bepaalde griepvariant, loopt u steeds weer risico om het virus te ontwikkelen. Dat kan door met uw gezicht of handen in contact te komen met de minuscule slijm druppeltjes die patiënten bij hoesten of niezen de lucht in sturen. Ook kunnen zij gedeelde oppervlakken zoals trapleuningen, kranen en boeken hiermee besmetten. Met het griepvaccin voorkomt u dat u vatbaar bent voor de nieuwste varianten van het virus. Dit zijn maatregelen die je van binnenuit neemt. Er kan ook gekozen worden voor een mondkapje, compleet gelaatsmasker, desinfecterende handgel en wegwerphandschoenen.


Wat doen als het te laat is

Als u te laat bent met het nemen van het griepvaccin en u het virus heeft opgepikt, zult u eerst te maken krijgen met symptomen die u van een verkoudheid gewend bent. Heeft u griep, dan komen hier ook koorts en spierpijn bij kijken. Uw grootste zorg tijdens een griepperiode zal pijnstilling zijn. Al die verschillende pijntjes kunnen u namelijk behoorlijk uitputten. Geen wonder dat patiënten er vaak voor kiezen om thuis te blijven. Rust nemen is sowieso aan te raden, net als voldoende vochtinname (minimaal 2 liter water per dag). Bij dit laatste kan Citrosan u helpen. Deze milde citroendrank is aangevuld met het pijnstillende paracetamol en 50 mg. vitamine C, waarmee u uw immuunsysteem een oppepper geeft. Tegen keelpijn, hoofdpijn en spierpijn bij griep zijn de capsules van Strepfen aan te raden. De ontstekingsremmende werking zorgt er ook voor dat uw amandelen minder opgezwollen aan zullen voelen. De zuigtabletten van Strepsils zijn ideaal als u onderweg uw keelpijn wilt onderdrukken.

Toch maar een griepvaccin nemen?

U ziet het: griep oplopen is geen pretje. De beste manier om griep te helpen voorkomen is een griep vaccinatie halen. Hiermee draagt u de antilichamen tegen de nieuwste virusstammen met u mee, zonder eerst uit te hoeven zieken. Neem contact op met uw huisarts voor meer informatie en advies.

 

Mondkapjes voor extra bescherming
Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om extra beschermende hulpmiddelen zoals mondmaskers te gebruiken ter preventie van een besmetting. Michiel, mondkapjes expert bij vergelijkmondkapjes.nl, merkt op dat vooral de niet-medische mondmaskers in 2020 erg populair zijn geworden tijdens de corona uitbraak. Dit type neus en mondkapje is geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. De komende periode zal de vraag naar deze producten groot blijven. Tevens kan je ervoor kiezen om zelf een mondkapjes te maken van stof. Hiervoor zijn online diverse handleidingen beschikbaar via de overheid (RIVM).