Je hoort het toch nog wel vaak, dat mensen op de werkvloer gehoorbeschadiging oplopen. En dat terwijl dit niet nodig is en eigenlijk ook niet mogelijk moet zijn. Goede gehoorbescherming kan je heel veel ellende besparen, want met de juiste bescherming blijf je onder de grens van 80 decibel. Gelukkig is er meer dan uitstekende gehoorbescherming verkrijgbaar tegenwoordig. Want schade aan het gehoor is vaak onherstelbare schade.

 

Je moet nog wel de omgevingsgeluiden kunnen horen

Gehoorbescherming is nog best complex. Het geluid moet weliswaar gedempt worden tot onder de 80 decibel. Je moet met gehoorbescherming aan de andere kant nog wel de omgevingsgeluiden kunnen horen, geluiden die je bijvoorbeeld kunnen wijzen op gevaar. Bovendien is het kunnen communiceren met je collega’s op de werkvloer ook wel prettig en dan wel zo dat je niet steeds de bescherming uit je oor hoeft te halen.

 

Otoplastieken gelden als de perfecte gehoorbescherming
Of dit mogelijk is? Jazeker. Door bijvoorbeeld otoplastieken te gebruiken; op maat gemaakte oordoppen die beschermd zijn tot 30 dB. Deze gehoorbescherming draagt fijn en bovendien zijn ze geschikt voor alle voorkomende situaties. De plastieken zijn met een speciaal filter leverbaar. In dat geval dempen ze bepaalde frequenties wel en anderen juist weer niet. Daardoor kun je gewoon communiceren met je collega op de werkvloer en hoor je ook eventuele alarmsignalen gelukkig wel. Schadelijke geluiden worden echter tegengehouden.

 

Oorkappen zet je eenvoudig op en af

Je hebt verder ook nog bescherming in de vorm van oorkappen, die je draagt als koptelefoons. Het grote voordeel van deze wijze van gehoorbescherming is het feit dat ze veel bescherming bieden en eenvoudig op en af te zetten zijn. Nadelen? Nou ja, dat zou je het feit dat je oren warm en zweterig worden kunnen noemen en dat de alarmsignalen je dus ontgaan, als je de oorkappen op hebt althans.

 

Universele oordoppen voorzien van een filter

Ook beschikbaar is bescherming in de vorm van universele oordoppen met filter. Je ziet ze vaak in clubs, discotheken en tijdens concerten. Ze zitten prettig, je ziet ze nauwelijks en je hoort de muziek nog prima. Ook deze oordoppen zijn beschikbaar met speciale filters voor gebruik op de werkvloer.

 

Niet correct inbrengen in het gehoorkanaal

Wat je ook zou kunnen overwegen is het aanschaffen van schuimdoppen, ook wel eens pluggen of proppen genoemd.  Probleem met deze gehoorbescherming is dat ze vaak niet helemaal correct in het gehoorkanaal worden ingebracht en er dus niet voldoende demping optreedt. Zo kan alsnog gehoorbeschadiging optreden, iets dat je juist wilt voorkomen.

 

Proppen zijn een noodoplossing

Deze pluggen of proppen worden dan ook vaak als noodoplossing gezien of voor als je slechts zelden je gehoor moet beschermen. Proppen worden vaak ook aan bezoekers van een werkplek gegeven, als ze even komen kijken en toch zo weer vertrekken. Schuimdoppen gelden dan ook niet als de beste vorm van gehoorbescherming, en zeker niet voor dagelijks gebruik.  De eerder genoemde otoplastieken zijn dat wel. Vraag ook je werkgever eens naar wat voor jou de beste oplossing is.