Je ziet het steeds meer, een kleine elektronische pijp waar rook uitkomt. Deze pijp, veelal gebruikt onder jongeren en vergeleken met een sigaret, wordt een shisha pen genoemd. Het verschil met de sigaret is dat de shisha pen elektronisch van aard is. Verder wordt beweerd dat het gebruik ervan minder schadelijk is voor de gezondheid. Kijkend naar het prijskaartje van de shisha pen, is aanschaf hiervan een stuk voordeliger dan het kopen van normale sigaretten. Dit is dan ook een van de beweegredenen waarom het zo populair is onder jongeren. Zij beschikken meestal over weinig fortuin, waardoor de shisha pen een goedkoper alternatief ten opzichte van de normale sigaret. Het apparaat is daarnaast ook verkrijgbaar voor alle leeftijden, omdat er geen tabak in verwerkt wordt.

Wat is de shishapen en hoe werkt het?

De shisha pen – ook wel genoemd als e-Shisha – is een waterpijp in de vorm van een elektronische sigaret. Je kunt hiermee een vloeistof roken met verschillende smaken zoals cola, kers, aardbei, banaan en watermeloen. Je kunt het zo gek niet bedenken of de smaak is wel te verkrijgen. Als je een trekje neemt aan het uiteinde van de pijp, wordt een signaal afgegeven aan een chip waardoor de vloeistof verdampt en je deze vervolgens inhaleert. Mocht je vloeistof de smaak van cola bevatten, dan zul je dit ruiken/proeven bij het inhaleren. Het is ongeveer hetzelfde principe als bij de eerdere menthol sigaretten, die inmiddels verboden zijn. Aan deze sigaretten zat ook een aangename geur of smaak.

Is de Shisha pen veilig?

Bij het roken van de shisha pen vindt er ten opzichte van de sigaret geen verbranding plaats. Hierdoor komen er geen schadelijke stoffen vrij zoals cyanide, teer, ammonia en koolmonoxide. Desondanks ontstaat er bij het inhaleren wel waterdamp die niet geheel onschuldig blijkt. De waterdamp bevat namelijk propyleenglycol, glycerol en glycerinetriacetaat. Eerstgenoemde stof kan irritatie aan de luchtwegen en ogen veroorzaken. Bij sigaretten is deze stof soms ook kankerverwekkend, maar bij de shisha pen is dit nog onbekend. Er vindt nog dagelijks onderzoek plaats naar de schadelijk van de stoffen, maar op korte termijn is niets geconstateerd. Het is belangrijk om hierbij onderscheid aan te duiden tussen een shisha pen met óf zonder nicotine. Degene met nicotine is natuurlijk schadelijker.