Sporten is voor veel mensen een leuke bezigheid. Daarbij is het ook nog eens belangrijk, want sporten is gezond. Hiervoor moet je natuurlijk wel verantwoord sporten. Er moet voor worden gezorgd dat de omstandigheden veilig zijn. Dit geldt zowel voor de supporters als voor de sporters zelf. Zo moet er bijvoorbeeld een goede omheining zijn, zodat er geen ballen of andere attributen het publiek in kunnen vliegen. De sporters moeten ook zorgen dat ze geen blessures oplopen, hiervoor is bijvoorbeeld een goede warming-up en cooling down belangrijk. Natuurlijk kun je een ongelukje tijdens het sporten nooit helemaal voorkomen. Je kunt altijd een keertje struikelen of er kan bijvoorbeeld een bal tegen je aan komen. In dit geval is het fijn als er iemand een EHBO cursus heeft gedaan. De persoon die een EHBO cursus heeft gedaan, weet hoe hij moet handelen als er een dergelijk ongelukje gebeurt. Op elke sportclub is het dus fijn om iemand met een EHBO cursus te hebben. Maar wat zijn nou eigenlijk de populairste sporten in Nederland?

 

Populairste sporten voor vrouwen

Er zitten verschillen in de populairste sporten voor mannen en vrouwen. Echter zijn er ook veel overeenkomsten. Zo staat fitness op 1 bij zowel de mannen als de vrouwen. Bij de vrouwen wordt dit gevolgd door zwemmen, groepslessen op muziek, wandelsport, hardlopen, en danssport. Bij de mannen zul je zien dat hier een aantal overeenkomsten in zitten, maar ook een aantal verschillen. Groepslessen op muziek en danssport zijn namelijk veel populairder bij de vrouwen. Sporten die ook nog hoog scoren bij de vrouwen zijn wielrennen, tennis, gymnastiek en paardensport.

 

Populairste sporten voor mannen

Zoals hierboven werd gezegd, staat ook bij de mannen fitness op nummer 1. Bij de mannen wordt dit gevolgd door voetbal. Wielrennen, hardlopen, zwemmen, tennis en wandelsport zijn ook populair bij de mannen. Ten slotte behoren biljart of snooker, skiën of langlaufen of snowboarden, en zaalvoetbal ook tot de lijst. Deze laatste zien we niet terug bij de vrouwen.

 

Populairste teamsporten

Ook kunnen we de populairste teamsporten op een rijtje zetten. Deze gelden zowel voor mannen als voor vrouwen. Op de eerste plaats staat voetbal, gevolgd door volleybal, hockey, zaalvoetbal, basketbal en korfbal. Ook handbal, honkbal en waterpolo behoren nog tot de lijst.

Dit zijn natuurlijk allemaal erg leuke sporten. Bewegen is goed, maar zoals al werd gezegd moet dit wel verantwoord gebeuren. Daarom is het verstandig als in elke sportclub iemand aanwezig is die een EHBO cursus heeft gevolgd. Tijdens de EHBO cursus leer je verschillende zaken, bijvoorbeeld ook het plakken van een pleister. Dit lijkt simpel, maar in een sportclub kan dit erg van pas komen. De EHBO cursus bestaat voor een gedeelte uit theorie, maar richt zich vooral op de praktijk. Het is namelijk erg belangrijk om zo veel mogelijk te oefenen. Zo weet je precies hoe je moet handelen in het geval van een ongelukje tijdens het sporten. Dit geeft niet alleen een veilig gevoel voor de sportclub, maar ook voor de sporters. Zo kan iedereen genieten van veilig, gezond maar vooral leuk sporten.