Nu iedereen een geruime tijd thuis heeft doorgebracht, gaan we steeds meer nadenken over de impact die corona op ons heeft gehad. Het is ook niet niks. Van een onbezorgd leven, elke dag naar je werk en leuke dingen doen met vrienden, word je ineens geforceerd een heel aantal vrijheden op te geven die je tot dan toe vanzelfsprekend hebt gevonden. Het idee dat er zomaar iets buiten ons om zo drastisch kan veranderen jaagt ons de stuipen op het lijf. Daarbij zijn velen van ons niet gewend om zo lang binnen te blijven, zoveel tijd met anderen door te brengen op een klein aantal vierkante meter. Wat doen al deze dingen met onze mentale gezondheid? Moeten we straks met de gehele bevolking naar de psycholoog? Denkpro biedt verschillende opties, zoals online coaching maar ook een psychologenpraktijk in Gouda.

 

Angst

Iedereen reageert natuurlijk weer anders op moeilijke en spannende situaties. Sommige mensen worden er heel praktisch van, pakken van alles op om te doen. Sommigen mensen worden creatief, verzinnen allerlei manieren om zichzelf bezig te houden of anderen te helpen. Andere mensen blokkeren, raken hun evenwicht kwijt en storten in. Al deze reacties zijn natuurlijk logisch, er is er niet een beter dan de ander. Het laat gewoon zien dat elk mens anders is, en dus ook anders reageert op onverwachte situaties. Toch is angst wel de gemene deler waar we de afgelopen tijd met z’n allen mee te maken hebben gehad. Sommige mensen hebben daar tijdens de isolatie al hulp in gezocht, bijvoorbeeld door het benaderen van een online coach of psycholoog. Het voordeel daarvan is dat dat nu digitaal kan. Omdat in een rap tempo een heleboel bedrijven gedigitaliseerd moesten worden, is ook de geestelijke gezondheidszorg online beschikbaar geworden.

 

Isolatie

Naast angst is isolatie een factor die op velen zijn neerslag heeft gehad. Ook hierin zijn grote verschillen tussen mensen. De een vindt het heerlijk om thuis te werken, niet meer naar kantoor te hoeven en dus geen onnodige gesprekjes met vervelende collega’s te hoeven voeren. Ook mensen die in het algemeen veel sociale druk ervaren kunnen in een tijd van isolatie opleven, omdat er veel minder ‘hoeft’. Toch kunnen we in het algemeen ook zeggen dat het een menselijke behoefte is om zo af en toe eens andere mensen te zien. Vrienden, familie, mensen bij wie je je veilig voelt. En de nabijheid van die mensen te voelen, ze te knuffelen of een aai over de bol te krijgen. De mens is nu eenmaal in wezen een sociaal dier en gedijt voor langere tijd niet goed op isolatie.

 

Effecten

Het is op dit moment nog erg lastig te zeggen welke effecten dit alles heeft gehad op de mentale gezondheid van de gehele bevolking. Wel zien we een stijging in de hulpvragen die worden gezocht bij psychologen en online coaches. Heb je zelf het gevoel dat je vast bent komen te zitten, dan is het helemaal niet vreemd om hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij een coach in Gouda. Angst en isolatie hebben op iedereen een flinke impact gehad de afgelopen tijd. Voor sommigen is dit blijvend, omdat er misschien al langer andere problemen sluimerden. Echter, om te kunnen zeggen dat het op de gehele bevolking een impact op de mentale gezondheid heeft gehad, daarvoor is het nog te vroeg. Dat zullen we over een langere tijd pas kunnen zien.