Chocolade behoort tot de meest gegeten snoepgoed ter wereld. Chocolade is befaamd, omdat er maar weinig mensen zijn die het echt niet lekker vinden en om de uitwerkingen die het heeft. Voor veel mensen heeft chocolade een gelukmakende uitwerking. Na het eten van chocolade is men even verlost van dagelijkse beslommeringen en zorgen. Tegelijkertijd is chocolade ook verslavend en worden er regelmatig vraagtekens gesteld of chocolade wel gezond is? In de chocolade is de cacaoboon verwerkt, wat chocolade oorspronkelijk tot een natuurlijk product maakt. Maar door toevoegingen van onder andere melk, suiker, kleurstoffen of zelfs het helemaal weglaten van cacao, is chocolade standaard verkrijgbaar in smaken puur, melkchocolade en witte chocolade. Al deze varianten hebben weer allerlei soorten met diverse toegevoegde smaken.

 

Pure Chocolade
Wetenschappelijk is bewezen dat pure chocolade gezond kan zijn. Maar dan hebben we het wel over chocolade met een cacaogehalte van meer dan 70%. Het zou dan gezond zijn voor het hart, de bloedsomloop, diabetes, alzheimer en overgewicht. Waarom dan pure chocolade? Dat is simpel te beantwoorden. In de meeste ‘ongezonde’ chocolade is een groot percentage van het cacaogehalte weggelaten en vervangen door andere ingrediënten. Zo bevat melkchocolade maar een laag cacaogehalte en is dat vervangen door melk en suiker. Dit maakt de chocolade uiteraard wel zachter van smaak, maar niet gezonder. Witte chocolade is heerlijk zoet, maar de cacao is daar geheel uit weggelaten. Pure chocolade barst van de antioxidanten die zeer goed zijn voor de gezondheid van de mens. Als het meeste van de cacao behouden wordt in de chocolade, dan worden de gezonde antioxidanten, maar ook magnesium, kalium en zink behouden. De conclusie kan dus gerust zijn: pure chocolade is gezonde chocolade, mits je er niet teveel van eet.

 

Merken met gezonde chocolade
Er zijn ook chocolademerken die zich gericht hebben op het fenomeen gezonde chocolade. Bijvoorbeeld Acticoa. Zij behouden tijdens het productieproces de antioxidanten, zodat zij echt gezonde chocolade produceren. Zelfs de Europese commissie heeft de chocolade van Acticoa als gezonde chocolade bestempeld. Het merk Belvas heeft dan een lijn met biologische chocolade. Voor alle merken geldt bijna altijd: het cacaogehalte in hun chocolade is boven de 70% en dat is het belangrijkste waar je op moet letten als je wilt kiezen voor gezonde chocolade.