In Nederland wordt geen enkele make-up gebruikt op dieren, dit besluit staat al sinds 1997 vast. Wil je dus een eigen private label cosmetics lijn oprichten, hoef je je dus nergens zorgen over te maken. Alle private label parfum is 100% dierproefvrij en niet schadelijk.

 

Het verbod geld sinds 2004 in alle Europeese landen. Wel worden de ingrediënten die in de cosmetica zitten verplicht getest op dieren. Dit is verplicht door de overheid om de veiligheid van het product te kunnen waarborgen.

 

Als er op een product staat dat hij dierproefvrij is wil dat zeggen dat zowel het eind product als de ingrediënten niet op dieren zijn getest. Volgens de Europese Commissie mag je de term alleen gebruiken als je:

 

  • De producten en ingrediënten nooit op dieren zijn getest.
  • De fabrikant en leverancier doet geen enkelen testen in hun hele productieproces.

 

Gelukkig zijn er ook alternatieve methodes om de ingrediënten van de producten te testen. Dit zijn onderzoeken met bijvoorbeeld:

 

  • Slachtafval
  • Cellen van dieren, waarvoor ze niet gedood hoeven te worden.
  • Menselijk huid wat overblijft na plastische chirurgie.

 

Tegenwoordig kunnen onderzoekers ook testen uitvoeren op een kunsthuid. Dit is een menselijke huid die is nagebootst is met cellen. Deze huid heeft bijna dezelfde eigenschappen als een echte huid.

 

beauty-160456_960_720