Panelen van hout kunnen worden gebruikt om meubels af te timmeren. Denk bijvoorbeeld aan een tv meubel of een strakke vitrine kast. Om een nostalgisch uiterlijk te creëren kan je goed gebruik maken van een meubelpaneel van eiken.

 

Eikenhout is namelijk een houtsoort wat over de hele wereld voorkomt. In Amerika valt de eik onder te verdelen in twee groepen. Namelijk de witte Amerikaanse eik en de rode Amerikaanse eik. De eiken die wij hier in Europa kennen lijken het meeste op de witte Amerikaanse eik. Het kernhout van de witte eik is licht tot goudbruin. De rode eiken is lichtbruin tot rozebruin. Het kernhout heeft altijd een hoog contrast in vergelijking met de spint.

 

Ook is het droog proces van de eik zeer belangrijk. Droogt de eik namelijk te snel dan krijg je vervormingen en scheuren in het hout. Het drogen kan het best in twee stappen worden gedaan. Eerst wordt het hout op het oog op kwaliteit uitgezocht en dan gezaagd. Na het zagen wordt het ongeveer een half jaar in de lucht gedroogd. Nu heb je eikenhout met een vocht percentage rond de 40%. Daarna zal het hout na een droogkamer gaan en daar verder worden gedroogd tot het de beoogde vocht percentage van 30% heeft.

 

hout