Je hoort er vaak wat over. Mensen die naar de sauna gaan. De ene persoon zegt dat dit het gezondste is wat er is en de ander zegt dat het wel weer meevalt. Maar toch zijn er al veel onderzoeken gedaan naar de echte gezondheidsvoordelen en wij benoemen daarom graag een aantal zaken die sowieso wetenschappelijk bewezen zijn.

 

De afvalstoffen in je lichaam kwijtraken

Zoals gezegd zijn er veel voordelen, maar een van de voordelen die echt is bewezen is dat je lichaam afvalstoffen kwijtraakt. Tijdens een bezoek aan de sauna stijgt de temperatuur van je huid behoorlijk snel. Je lichaamstemperatuur stijgt ook maar niet zo snel als je huid. Tijdens een bezoek aan de sauna stijgt je lichaamstemperatuur vaak van 37 naar 39 graden. Dit lijkt niet veel, maar intern gebeurt er wel zeer veel!

Je lichaam verliest hierbij veel vocht en het meeste vocht hiervan is afkomstig van je bloed. Na het bezoeken van de sauna moet dit vocht weer worden aangevuld en je lichaam haalt dit weg bij het huid-, spier en vetweefsel in je lichaam. Doordat er op deze manier vochtstromen op gang komen worden er afvalstoffen en melkzuren door het lichaam heen afgevoerd.

 

Je hebt er een betere weerstand door

Wie wil er nou niet een goede weerstand hebben. We zijn heel gewend om te wachten tot we ziek worden en dan allerlei medicijnen te nemen om ons weer beter te voelen. Maar door naar de sauna te gaan kun je dit voor een groot deel al voorkomen of beperken.

 

Ziek worden begint vaak al bij onze huid, en zoals hiervoor aangegeven is het bezoeken van de sauna heel goed voor je huid, doordat je afvalstoffen kwijtraakt. Bacteriën komen namelijk je lichaam binnen via je huid. Het belangrijkste zijn je lymfeklieren. Deze gaan namelijk witte bloedcellen aanmaken, zodra je bacteriën en virussen detecteren die er niet thuishoren en die potentieel gevaarlijk zijn. De witte bloedcellen zijn vervolgens weer de strijders die deze onbekende indringers wegjagen en ervoor zorgen dat jij gezond blijft!

 

Meer serotonine in je lichaam

Daarnaast zijn er ook al diverse onderzoeken geweest die het verband hebben laten zien tussen serotonine die vrijkomt in je hersenen en het bezoeken van de sauna. De onderzoeken hebben namelijk laten zien dat een verhoogde lichaamstemperatuur ervoor zorgt dat er wat gebeurt met de neuronen in je hersenen. Daarbij wordt er meer serotonine vrijgemaakt en dit staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Hierbij zullen mensen zich beter en gelukkiger voelen en hebben ze sneller een voldaan gevoel.

 

Minder last van stress

Je stresslevel wordt op verschillende manieren op een positieve manier beïnvloed wanneer je naar de sauna gaat. Een van de belangrijkste hebben we hiervoor al genoemd en dat is doordat er meer serotonine wordt aangemaakt. Doordat jij je beter in je vel voelt en gelukkiger bent heb je ook weer minder snel last van stress.

 

Maar daarnaast is het bezoeken van een sauna sowieso een leuk uitje dat je met andere mensen kunt doen. En een leuk uitje zorgt er nou juist weer voor dat je minder last krijgt van stress.

Ook alle andere eerder genoemde voordelen helpen hieraan bij. Zo krijg je ook weer minder last van stress symptomen wanneer je een goede weerstand hebt en minder snel en vaak ziek wordt. Een gezond lichaam krijgt namelijk minder snel stressklachten. En dat terwijl stress vaak een van de meest onderschatte dingen is. Mensen denken er weinig of geen last van te hebben, maar toch hebben ze veel cortisol (stresshormoon) in hun lichaam, wat op zijn beurt weer voor diverse problemen kan zorgen

 

Geregeld een bezoek brengen aan de sauna

Belangrijk is dus wel om geregeld een bezoek aan de sauna te brengen. Zoek er een bij jou in de buurt. Zo kun je op een plaatsnaam zoeken en kijken welke sauna’s er het dichtst bij jou in de buurt zijn. Kijk bijvoorbeeld naar een sauna in Maarssen of naar de sauna’s in Purmerend. Wanneer je een sauna bij jou in de buurt hebt dan wordt het opeens een stuk makkelijker om er geregeld een te bezoeken.