Wedden op sport: zo werkt het

Wedden op sport is de laatste jaren exponentieel gegroeid. En dat is niet zo gek, want gokken op een sportwedstrijd is spannend en kan zeer lucratief zijn. Wil jij ook wedden op sportwedstrijden, maar weet je niet hoe het werkt? Wij vertellen je alles wat je moet weten om geld te winnen met jouw voorspelling op een sportwedstrijd.

Waarom wedden op sport?

Ten eerste is het ontzettend leuk om te gokken op sportwedstrijden, omdat het bijdraagt aan je spelbeleving. Een sportwedstrijd kijken wordt een stuk spannender wanneer je er geld mee kunt winnen. En dat is dan ook de tweede reden om te gokken op sportwedstrijden: er zijn leuke geldbedragen te winnen. Hoeveel geld je kunt winnen is afhankelijk van de quotering. Hierover later meer.

Op welke sporten kun je wedden?

Je kunt wedden op voetbal, paardrijden, wielrennen, tennis, Formule 1, basketbal en nog veel meer sporten. Bij veel sporten voorspel je de winnaar of de verliezer. Het is echter ook mogelijk om exacte wedstrijduitslagen te voorspellen of in te zetten op bepaalde handelingen zoals het aantal corners bij een voetbalwedstrijd. Het is maar net wat jij leuk vindt.

Hoeveel geld kun je winnen?

Bookmakers bepalen aan de hand van quoteringen hoeveel geld je kunt winnen wanneer je inzet op een bepaalde uitkomst.

Stel dat je bij een voetbalwedstrijd geld in wilt zetten. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor winst voor de thuisploeg (1), winst voor de uitspelende ploeg (2) of een gelijkspel (3).

De quotering:
1 Winst thuisploeg: 2,24
2 Winst uitploeg: 3,34
3 Gelijkspel: 2,45

Stel dat je €10 inzet op winst voor de uitploeg. In dat geval kun je €10 x 3,34 = €33,40 winnen. Dat is een winst van €23,40. Over het algemeen geldt: hoe moeilijker de voorspelling, des te meer geld kun je ermee winnen.

Fractionele notatie van quoteringen

In het Verenigd Koninkrijk worden de quoteringen fractioneel weergegeven. Een quotering van 13/5 betekent bijvoorbeeld dat je voor elke €5 inzet €13 euro kunt winnen plus je inzet. Goed gokken levert dan bij een inzet van €10 €26 winst op.