Het vermogen van mijn pelletkachel bepalen

 

Lekker warm en toch ecologisch.

Houtpellets en houtbriketten zijn ondergebracht in de categorie van de groene energie in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals kolen, gas en stookolie.

Bij de vervaardiging van houtpellets en houtbriketten wordt zowel nieuw hout gebruikt als hout dat vroeger als afval werd beschouwd. De samenstelling bepaalt de kwaliteitsnorm die de pellets of briketten nadien zullen krijgen. De houtvezels worden onder zeer hoge druk samengeperst waardoor zelfs geen lijmen nodig zijn om hun persvorm te behouden. Verpakt in zakken is het makkelijk te transporteren en op te slaan.

 

Hoeveel vermogen moet mijn kachel hebben?

Om te bepalen hoeveel warmte, vermogen dus, mijn kachel moet produceren om de te verwarmen ruimte ook bij extreme koude tot een aangename temperatuur op te warmen, moet men rekening houden met meerdere factoren. Er is de geografische ligging van de woning. Ligt jou huis op een heuvel? Is het een alleen staand huis? Dan is het vanzelfsprekend dat er harder zal moeten verwarmd worden dan een appartement in de stad met aanliggende gebouwen en boven- of beneden buren.

Naast de ligging is vooral de grootte van de woning bepalend. Het aantal te verwarmen kubieke meters kan snel bepaald worden door de lengte, breedte en hoogte van de op te warmen kamers te meten en te vermenigvuldigen. Dan is er nog de isolatiewaarde van het gebouw zelf. Heeft het gebouw isolatie in de muren? Zijn de ramen voorzien van dubbel glas? Vormen ramen en kozijnen geen koudebrug?

Zoals je kan zien, zijn er nogal wat factoren die een rol spelen bij het beantwoorden van een simpele vraag. Best verzamel je zo veel mogelijk informatie en ga je hiermee naar een vakman. Of beter nog. Maak een afspraak en laat een deskundige je huis bekijken. Hij of zij zal je nadien kunnen helpen om de juiste te maken.

 

pellet-kachel