Sporten geeft voor veel mensen een ontspanning en helpt bij een beter en fit lichaam. Vaak krijgen mensen een dag na het sporten spierpijn en dit zorgt ervoor dat ze minder gemotiveerd zijn het snel weer op te pakken. Spierpijn kan voorkomen door middel van cooling-down oefeningen en het nemen van de juiste voeding. no pain – no gains!”.

 

Wij hebben een aantal tips opgesteld dat helpt bij het behalen van jouw sport doelstellingen

 

  • 1) Blijf gehydrateerd

Het behouden van genoeg vocht in jouw lichaam is van groot belang na een work-out en veel gezweet hebt. Het aanvullen van het verloren vochtgehalte voorkomt spierpijn en verbeterd de spierflexibiliteit. Bij het kiezen van een drankje kan je zowel voor kokoswater, groente of zwarte thee of een anders sportdrankje met een laag suikergehalte gaan. De meeste van deze dranken bevatten kalium en natrium, die spierkrampen kunnen voorkomen.

 

  • 2) Gezonde snack

Na het sporten heb je vaak honger, je hebt immers veel calorieën gebruikt. Het kiezen van de juiste snack is dan ook belangrijk om het herstel proces te bevorderen zonder dat dit te koste gaat van de work-out die je net gedaan hebt. Wij adviseren om een gezond tussendoortje binnen 45 minuten na de work-out te nuttigen.

 

Koolhydraten helpen om het glycogeengehalte te herstellen, zodat je je energieniveau kunt opladen. Daarnaast helpt eiwit bij het herstel van de spieren en levert het aminozuren, die helpen om de spieren te herstellen en weer op te bouwen.

 

  • 3) Oefeningen voor rustdagen

Terwijl jouw spieren tijd nodig hebben om te herstellen na een intensieve training, kun je nog steeds lichte oefeningen doen op herstellende dagen. Deze oefeningen, zoals wandelen, zwemmen of yoga, bevorderen het herstel door de opbouw van melkzuur te voorkomen, toxines te verwijderen en de bloedsomloop te stimuleren. Het variëren van trainingen kan jou ook helpen om spiermassa op verschillende manieren op te bouwen. Door steeds dezelfde spiergroepen te trainen belast jij vaak dezelfde spieren.

 

  • 4) Sla de cooling down niet over

Sluit de work-out altijd af met een cooldown, Hierdoor brengt u uw hartslag geleidelijk terugkeert naar de normale snelheid. Het helpt ook om de bloedsomloop in de onderste ledematen te stoppen, waardoor u zich licht in het hoofd of duizelig kunt voelen.

 

Een goede cooldown kan ook helpen om stress te verlichten, spierpijn te voorkomen en blessures te voorkomen. Over het algemeen is een cooling down van 5 minuten al voldoende om de meeste klachten te kunnen voorkomen. Door hier na de work-out mee bezig te gaan verlaag je de kans op spierpijn en maak je het mogelijk dat jij de volgende dag al weer de volgende work-out kan uitvoeren.

 

Door deze 4 tips mee te nemen in jouw volgende work-out vergroot je het plezier in sporten en vergroot je de spiermassa. Onthoudt, “no pain – no gains!”.