U heeft mogelijk nog nooit van melasma gehoord, terwijl het een veelvoorkomende huidaandoening is. melasma is een huidaandoening die zichtbaar is als donkere pigmentvlekken op de huid.  In de volksmond wordt het ook wel ‘zwangerschapsmasker genoemd’. De naam melasma komt uit het Grieks en betekent zwart of donker.

 

De aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en is niet besmettelijk. Heel zelden komt melasma voor bij mannen. Kinderen hebben doorgaans geen melasma.

 

De huidaandoening kan voor onzekerheid zorgen. Zij schamen zich hiervoor en durven mogelijk de deur niet meer uit.

 

Melasma ontstaat door een overgevoelig pigmentsysteem. Hierdoor wordt er teveel pigment aangemaakt en zal het de huid donker maken. Deze overgevoeligheid kan ontstaan door hormonale factoren. Daarnaast ontstaat melasma regelmatig tijdens de zwangerschap. Dit komt door progesteron en oestrogenen. Melasma kan ook verergerd worden door sommige anticonceptiepillen.

 

Doordat huidige behandeling alleen op symptomen gericht zijn, kunnen de melasmavlekken altijd terugkeren. Het is aan te raden om zonlicht te vermijden en anders goed in te smeren. Zonlicht kan namelijk de vorming van melasma stimuleren. Het lijkt er overigens op dat bij sommige vrouwen melasma weer minder wordt na de menopauze.