Het antwoord: Gehoorschade is nooit meer terug te draaien. Maar daar gaan we in dit artikel natuurlijk verder op in. En om maar direct met de deur in huis te vallen: wanneer dit allemaal als nieuws voor je komt, is een bezoek aan de plaatselijke audicien wellicht aan te raden.

 

Ons gehoor is een van onze belangrijkste zintuigen ‒ het maakt het ons mogelijk om met elkaar te converseren, het liefhebben van muziek en de natuur met zijn geluiden. Veel mensen beseffen echter niet dat ze dagelijks hun oren ten deel laten vallen aan een grote hoeveelheid herrie aan funeste geluiden. Het is daarom belangrijk om uw gehoor te beschermen tegen lawaai en andere schadelijke factoren.

 

Hoe harde geluiden het gehoor kan beschadigen

 

Wanneer geluidsgolven in welke vorm dan ook ‒ het kan zijn door muziek, werkgeluiden of bijvoorbeeld vuurwerk ‒ onze oren bereiken, trillen ze het trommelvlies. Onze hersenen constateren de klanken dankzij een spiraal gevormd gehoororgaan in het binnenoor dat ook wel het slakkenhuis(cochlea) wordt genoemd. Het slakkenhuis is een met vocht gevulde kamer in je oor die veel duizenden kleine “haren” bevat.

 

Wanneer geluidstrillingen het slakkenhuis bereiken, vibreert de vloeistof erin en zorgt ervoor dat de trilharen bewegen. Luidere geluiden veroorzaken sterkere vibraties, waardoor de trilharen meer bewegen. Als je luistert voor een te lange tijd naar te harde geluiden, verliezen deze haren hun gevoeligheid voor trillingen. Veel harde geluiden zorgen ervoor dat deze haarcellen zich buigen of vouwen.

 

Dit is de oorzaak van het gevoel van “tijdelijk gehoorverlies” na blootgesteld te zijn geweest aan harde geluiden. De trilharen hebben hierna tijd nodig om zich te herstellen. In sommige gevallen is dat niet meer mogelijk en zijn ze te beschadigd om normaal te kunnen functioneren. Dit kan leiden tot blijvend gehoorverlies.

 

Probeer eventueel onveilige geluidsniveaus te onderscheiden

 

Het preventief inschatten van gevaarlijke geluidsniveaus in al een vorm van gehoorprotectie. Hierdoor besef je beter om harde geluiden uit de weg te gaan. Het is schadelijk voor je gehoor om je een lange tijd bloot te stellen aan geluiden harder dan 85 decibel. Om je een idee te geven wat ongeveer 85 decibel is:

 

  • Normaal gesprek: 60 tot 65 dB
  • Assemblagesystemen: 85 tot 95 dB
  • Muziek in een discotheek: 110 dB
  • iPod op maximaal volume: 112 dB
  • Ambulance Sirene: 120 dB

 

De “60-60 regel” is een perfecte maatstaf, stel jezelf nooit bloot dan meer dan 60 minuten per keer aan harde muziek, waarvan het volume niet meer dan 60% van het maximale staat. Voorkomen is beter dan nooit meer te kunnen genezen.