Wij als mensen hebben slaap nodig. Goed slapen is zelfs net zo belangrijk als gezond eten en een regelmatig bewegingspatroon. Tijdens de slaap herstelt je lichaam en geeft het je nieuwe energie voor de komende dag. We kunnen langer zonder eten dan zonder slaap, dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

 

Waarom hebben we slaap nodig?
Er werd eerder altijd gedacht dat we slaap nodig hadden om lichaam en geest uit te laten rusten. Ondertussen zijn wetenschappers erachter gekomen dat dit niet de enige reden is waarom wij moeten slapen. Op dit moment zijn de wetenschappers nog niet precies achter waarom wij eigenlijk moeten slapen. Uiteraard zijn er wel theorieën waarom wij slaap nodig hebben. Een aantal van deze theorieën zijn:
● We hebben slaap nodig om dingen te kunnen herinneren en te leren. Tijdens de slaap spelen de hersenen alles opnieuw af. Hiervan leren we en kunnen we ons dingen herinneren.
● We hebben slaap nodig zodat onze hersenen alle gebeurtenissen en nieuwe indrukken kunnen orderen.
● We hebben slaap nodig zodat het lichaam zich kan herstellen, overdag beschadigde cellen worden ‘s nachts weer herstelt.
● We hebben slaap nodig om ons bloedvatenstelsel wat rust te laten krijgen. Zowel de bloeddruk als ons hartritme dalen tijdens de slaap.
● Slaap is nodig om je energie beter te verdelen. Wanneer het licht is kun je dingen doen, daarom is het slim om in het donker je energie te besparen voor de volgende dag.
● Slaap is nodig om te kunnen groeien. Bij kinderen en jong volwassenen komen er tijdens de slaap groeihormomen vrij.

 

Wat gebeurd er als je niet slaapt?
Wanneer je een nachtje overgeslagen hebt ben je waarschijnlijk niet op je best. Je voelt je waarschijnlijk duf, je hebt een zwaar hoofd en je humeur is niet optimaal.
Wanneer je zelfs 2 nachten wakker zou blijven kun je je steeds moeilijker concentreren. Je hersenen krijgen moeite om de meest normale taken uit te voeren. Ben je drie tot vijf nachten wakker? Dan zul je merken dat het steeds slechter gaat met je. Je gaat hallucineren en je hersenen kunnen niet meer de juiste signalen naar je lichaam sturen. Dit zal uiteindelijk fataal aflopen. Slaap is dus ontzettend belangrijk, wanneer je denkt een slaapprobleem te hebben is het belangrijk om slaapadvies in te winnen en eventueel kun je naar de huisarts gaan.