Gezond eten, actieve voedingsdriehoek, sporten, gezond leven, enzoverder. Het zijn allemaal termen die we tegenwoordig wel vaker horen; het is een echte trend zou je kunnen zeggen. Er is bijgevolg ook enorm veel over te vinden. Iedereen kent de oppervlakkige richtlijnen als voldoende fruit en groenten eten, zo veel mogelijk suikers mijden, veel water drinken en ga zo maar verder. Maar wat moet je nog geloven en waar kan je het best terecht voor je vragen en problemen? Deze blog van de maaltijdservice vergelijker helpt je alvast verder. Hieronder vind je enkele tips over gezond eten en een gezonde levensstijl.

 

Het belang van groenten en fruit

Laat ons zeggen dat de persoonlijke meningen hierover zeker meer dan verdeeld zijn. Sommigen besteden nu immers graag veel aandacht aan gezond eten en knabbelen graag of een stukje fruit of groente, maar anderen hebben hier dan weer geen boodschap aan. Wel, de eerste groep heeft het bij het rechte eind, de twee groep moet zich dringend herpakken!

 

Komkommers, appels, appelsienen, spinazie, paprika’s, noem maar op: ze zitten stuk voor stuk boordevol vezels, mineralen en vitaminen. Je kunt er grote hoeveelheden van snoepen, zonder een grammetje bij te komen. Het hongergevoel tijdens bijvoorbeeld een dieet of simpelweg overdag zonder dieet, blijft achterwege net door het feit dat er geen grenzen zijn. Verder verminderen ze beide aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten en bovendien ook sommige types kanker: kom op, redenen te meer om ze op te nemen in je dagelijks eetpatroon!

 

Verzadigd vet voorkomen

We weten allemaal dat onverzadigde vetten gezond zijn en de verzadigde niet. Maar hoe herken je deze in je de rayons in je plaatselijke supermarkt? Het algemene principe is hoe zachter het is, hoe beter en hoe harder het is, hoe slechter. Minarine zal zo al een pak gezonder zijn dan margarine en boters en olies in flessen en dergelijke zijn ook steeds beter dan die hele klompen boter in vettige papiertjes. Ook als je bakt – denk aan vlees, frietjes, koekjes enzoverder – ben je steeds beter af met een vloeibare variant dan met een vaste.

 

Het belang van voldoende water drinken

Een volwassen persoon heeft minstens 1,5 liter water nodig per dag nodig. Dit klinkt best wel veel, maar het is wel broodnodig. Hou ook steeds in je achterhoofd dat je bij hogere temperaturen en tijdens sportactiviteiten meer vocht hebt dan bij normale omstandigheden. Water is uiteraard een goede bron van vocht. Enige variatie in de dranken (fruitsappen, light dranken, thee, melk, koffie etcetera) is zowel aangenaam als gezond voor je lichaam, maar beperk dit tot enkele glazen per dag. Ga ook voor de light versies van frisdranken, aangezien ze zoetstoffen (synoniem voor geen suiker) en dus ook geen calorieën, wat weer goed is voor de weegschaal.

 

Regelmatigheid ten top

Wie maaltijden overslaat en hiervan een gewoonte maakt, zal al snel doorhebben dat dit zich zal wreken later op de dag: je gaat vreetbuien creëren en je werkelijk overeten. Gezonde tussendoortjes – dus geen chocolade en andere zoete vriendjes – doorheen de maaltijden kunnen dit hongergevoel temperen. Maar let hiermee op, want deze zijn bedoeld als kleinigheidje tussendoor, niet ter compensatie van volledige maaltijden! Appels, yoghurtjes, graanrepen en rijstwafels zijn hierbij je partner in crime.

 

Variatie op je bord

“Verandering van spijs doet eten”, een waarheid als een koe, ook al horen we het niet altijd even graag. We maken maar al te graag onze favoriete gerechten klaar, maar als je niet varieert in je voeding, schuilt het gevaar deze je op een gegeven moment gaat vervelen en stijgt meteen ook de kans op een eventuele zondiging. Begrijp wel dat het af en toe wel eens mag om je over te geven aan dergelijke zondigingen, maar een gewoonte mogen ze zeker niet worden: je gaat je er slecht bij voelen, aangezien je niet tegenover jezelf kan en wilt toegeven dat je een fout hebt begaan.