Niemand houdt van overbodige kilo’s. Door veel mensen wordt de jaarwisselingen aangegrepen als moment om hun levensstijl te veranderen, om te proberen om zo snel mogelijk hun overbodige kilo’s te verliezen en snel af te vallen. Afvallen is vooral voor mensen met een lange adem. Afvallen is niet iets wat je in een paar dagen doet, maar het is structureel veranderen van je levensstijl om zodoende een verandering te zien als je op de weegschaal staat. Wat ons betreft zijn er twee belangrijke pijlers als je snel wil afvallen. Dat zijn voeding en beweging.

 

Voeding

Misschien wel het allerbelangrijkste om op te letten wanneer je wil afvallen, is je voeding. Je huidige voedingspatroon bestaat waarschijnlijk voor een deel uit bewuste keuzes, maar voor een groot deel ook uit gewoontes. Let goed op wat je eet, maar vooral op wat je niet eet. Een veelgekozen verandering waar men voor kiest, is het starten met een koolhydraatarm dieet. Bij een koolhydraatarm dieet let je vooral op de koolhydraten in bepaalde voedingsstoffen, en zorg je ervoor dat je niet te veel koolhydraten binnenkrijgt. Lekker eten kan nog steeds, maar dan met minder koolhydraten. Te veel koolhydraten kunnen namelijk zorgen voor overgewicht, en minder koolhydraten eten kan dus uiteindelijk helpen bij het afvallen. Lees hier het artikel van Diana Verbeek over het koolhydraatarm dieet.

 

Beweging

Sporten en bewegen zijn essentieel voor mensen die willen afvallen. Je lichaam heeft beweging nodig om alles wat er het lichaam ingaat, te kunnen verwerken. Het is niet zo dat je per direct een topsporter moet worden die 6 uur per dag gaat hardlopen. Sporten en bewegen kan in verschillende vormen. Het wordt aangeraden om elke dag minimaal 20 tot 30 minuten intensief te bewegen. Intensief bewegen kan bijvoorbeeld hardlopen zijn, maar ook een wandeling valt onder beweging. Ook fietsen is een vorm van intensief bewegen. Let er op, zeker in de tijd dat we veel thuiswerken, dat je thuis ook beweging houdt. Loop een keer een blokje op, sta overdag elk uur even om je lichaam te bewegen en pak eens de fiets naar de supermarkt, in plaats van de auto. Mogelijkheden genoeg.