Eén op de vijf mensen krijgt op een bepaald moment in hun leven te maken met een mentaal probleem. Net als wanneer je je been gebroken hebt, is het belangrijk dat een psychisch probleem behandeld wordt, anders wordt het alleen maar erger. Het is belangrijk om een dergelijk probleem in een vroeg stadium te ontdekken, zodat hele ernstige problemen vermeden kunnen worden. Het probleem rondom mentale klachten, is dat het nog steeds een soort taboe is om depressief of anorexisch te zijn of een burnout behandeling hebben. Dat taboe is heel vervelend, omdat mensen zich daarom voor psychische problemen schamen en niet op tijd om hulp vragen. Rondom fysieke problemen bestaat nauwelijks taboe, dus als je rug pijn doet, dan ga je gewoon naar de huisarts. Maar als je niet los komt van bepaalde gedachten, dan gaan de meeste mensen niet zomaar naar een huisarts, terwijl dat wel belangrijk is. Het komt ook voor, dat mensen niet eens doorhebben, dat ze psychische klachten hebben. In dat geval is het belangrijk om als collega, vriend(in) of familielid te letten op de medemens. Er zijn een aantal dingen waaraan u een psychisch probleem kunt herkennen.

 

Ten eerste kan een verandering van gedrag wijzen op mentale problemen. Je gedrag is namelijk een weerspiegeling van hoe je je van binnen voelt. (Toegenomen) concentratieproblemen, een ongezond voedingspatroon, het overmatig gebruik van alcohol of drugs, slaapproblemen of wispelturigheid kunnen allemaal wijzen op mentale problemen.

 

Ook een verandering in reactie en emotie kunnen veroorzaakt worden door psychische problemen. Heftige reacties op kleine dingen, sneller geïrriteerd zijn en agressief zijn bijvoorbeeld.

 

Hiernaast trekt iemand die het psychisch moeilijk heeft zich vaak terug. Ze willen niet meer met vrienden afspreken en naar feestjes en verjaardagen. In deze tijd is er ook sociale isolement op social media. Als iemand ineens veel minder reageert op bijvoorbeeld WhatsApp. Dit terugtrekgedrag is heel gevaarlijk, je stoot de mensen af die het leehnavasor meest om je geven en een mens is niet eindeloos geduldig. Dus als je keer op keer iedereen afwijst, dan raak je al je vrienden kwijt en is de kans groot dat je nog verder terugvalt in een zwart gat.

 

Kortom, als je merkt dat iemand psychische problemen heeft, probeer er dan met diegene over te praten en hem of haar door te verwijzen naar een psycholoog Tilburg.