De dingen die je eet hebben veel effect op je gezondheid. Zo kan te veel slechte voeding er voor zorgen dat je ziek wordt of problemen krijgt met je gezondheid, en heel veel gezonde voeding kan er juist voor zorgen dat je erg gezond bent. Het is dus belangrijk dat je genoeg gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Dit zorgt er namelijk voor dat je op een gezond gewicht blijft, een sterk immuunsysteem hebt en je over het algemeen goed laat voelen. 

 

Toch vinden veel mensen het nog lastig om precies te weten wat nou gezonde voeding is. Wanneer je dit niet weet, of niet goed mee kan omgaan, bestaat er een kans dat je een ongezonde relatie krijgt met voeding of zelfs een eetstoornis. 

 

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding is voeding die je voorziet van de voedingsstoffen die je nodig hebt om het welzijn van je lichaam te ondersteunen en energie vast te houden. Water, koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezond, uitgebalanceerd dieet.

 

Deze informatie vertelt je dat je moeten concentreren op het eten van vers voedsel dat je voorziet van de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

 

Het belang hierbij is dat je er niet te veel van eet. Fruit is bijvoorbeeld gezond, maar als je heel de dag door alleen maar fruit gaat eten en voor de rest niks, dan is dit niet meer gezond voor je. 

 

Eetstoornissen 

Er zijn veel verschillende soorten eetstoornissen met zo hun eigen kenmerken maar een ding hebben ze allemaal met elkaar gemeen en dat is dat je een ongezonde relatie met voeding hebt. Zo kan het niks kwaad om eens een plakje cake te eten, een dag niet te sporten of geen groente bij elke maaltijd te hebben. Het kan wel kwaad worden als je heel de cake op eet, vrijwel nooit beweegt en niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Wanneer er een slechte relatie met voeding is, licht een eetstoornis op de loer. De eetstoornissen zoals anorexia, boulimia en binge eating zijn moeilijk te verhelpen. Gelukkig kan je bij een kliniek voor eetstoornissen terecht om hier van af te komen. 

 

Hoe weet je of jij of iemand anders een eetstoornis heeft?

Omdat eten en je gezondheid dus veel met elkaar te maken hebben kan het zijn dat je veel aan eten denkt. Zeker wanneer je wilt aankomen, afvallen of op gewicht wilt blijven. Er is niks mis met het opletten van je eten maar wanneer je heel de dag door aan voeding denkt, gaat er iets mis. Zodra je gaat merken dat je liever niet meer wilt eten of juist heel veel wilt eten moet je eigenlijk al aan de bel trekken. Zo kunnen kenmerken als overgeven na het eten, stiekem eten, in een korte tijd heel veel eten en het overslaan van eten ook voor komen. 

 

Bij dit soort klachten kan je terecht bij een eetstoornis kliniek. Deze klinieken kunnen ervoor zorgen dat je weer een gezonde relatie krijgt met voeding en je zelfbeeld die je hebt. Daarbij leren ze je ook wat gezonde voeding is, hoe je hiervan voldoende binnenkrijgt en helpt een psycholoog je met eventuele andere problemen.