De kans is erg groot dat je in jouw leven te maken krijgt met ziekte. Dat is heel normaal, maar helaas voor sommige mensen ook levensbepalend. Ziekte kan een enorme impact hebben op je levenskwaliteit. Helaas zijn ziektes ook een van de belangrijkste oorzaken van de dood. Het is belangrijk om je daar ook eens in te verdiepen zodat je op tijd signalen of klachten kunt herkennen. Vaak geldt namelijk dat hoe eerder je een ziekte ontdekt, des te beter de behandel opties zijn en wordt de kans op genezing ook groter. We lopen een aantal veelvoorkomende ziektes af.

 

Diabetes

Diabetes is een synoniem voor suikerziekte. Het is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of helemaal geen insuline kan aanmaken. Diabetes kan ontstaan door erfelijkheid, overgewicht, of een verstoring die optreedt in het lichaam. Gelukkig is diabetes deels of zelfs geheel te genezen met een diabetes type 2 dieet waarbij minder koolhydraten worden geconsumeerd. Je kan het zien als een koolhydraatarm of keto dieet.


Leukemie

Leukemie is kanker van de leukocyten, de witte bloedcellen. Leukemie kan acuut ontstaan, acute leukemie komt vooral voor bij kinderen. Het gaat dan om de gewone leukocyten in het beenmerg, AML ( acute myeloide leukemie).


Maagkanker

Dit komt vooral voor bij oudere mensen. De verschijnselen zijn een beetje vaag maar de eetlust neemt af en later ontstaat na de maaltijd snel een vol gevoel. Je kan als je maagkanker hebt snel moe zijn of zelfs afvallen.


Nierkanker

Deze vorm van kanker is best wel zeldzaam. De oorzaak is ook onbekend. Nierkanker komt vaker voor bij mannen en bij rokers. Meestal zijn er bijna geen klachten, waardoor het moeilijk is om te weten of je wat hebt of niet. Nierkanker wordt vaak met toeval gevonden, bijvoorbeeld door bloed in je urine. Later kan het wel zo zijn dat je een zwelling ontdekt.


Kanker in de baarmoeder

Dit is kanker in het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder. Deze soort kanker komt vooral bij oude vrouwen voor. De klachten kunnen bijvoorbeeld het volgende zijn : abnormale bloedverlies of een bloederige afscheiding. Als je deze soort kanker hebt kan het zijn dat je baarmoeder wordt verwijderd, hierbij worden ook je eileiders en eierstokken verwijderd.


Hartinfarct

Bij een hartinfarct sterft een hartspierweefsel af. de toevoer van het bloed stopt en dus ook de zuurstof naar een gedeelte van de hartspier, waardoor het gevolg hiervan dus een hartinfarct is. bij een hartinfarct is het mogelijk dat hart ritmestoornissen ontstaan.


Hartfalen

Het linker gedeelte van het hart pompt het bloed via slagaderen het lichaam in . in de aderen van het lichaam wordt bloed verzameld en teruggebracht naar het rechter gedeelte van het hart. Bij hartfalen is het dus dat 1 van de kamers niet goed werkt, dus of de linker gedeelte of de rechter gedeelte.

Ziekte van crohn

Deze ziekte komt helaas steeds vaker voor. Het gehele maagdarmkanaal kan bij deze ziekte betrokken zijn. In bepaalde gedeelten is de wand van binnen naar buiten geheel ontstoken. Dit komt het meest voor in het laatste gedeelte van de dunne darm. Je kan als je de ziekte van crohn hebt het volgende hebben : diarree, buikpijn en je kan klachten hebben rond je anus. Je kan je heel ziek voelen als de ziekte heel actief is.

 

Misselijk zijn tijdens je zwangerschap

De meeste vrouwen zijn in het begin van de zwangerschap misselijk, dit is vooral zo in de ochtend waardoor het soms kan zijn dat je als een zwangere  vrouw  gaat overgeven. Het kan ook zo zijn dat het nog erger wordt en het langer doorgaat, hierbij raadt ik je aan om voor zekerheid naar de dokter te gaan. Want als je te veel moet braken is de kans op uitdroging en gewichtsverlies hoger, dat wil je zeker niet hebben als je zwanger bent, daarom is het belangrijk om het goed bij te houden hoe vaak je moet overgeven als het te vaak is raadt ik je aan om naar je huisarts te gaan.


Eczeem

Eczeem is een jeukende uitslag wat je op je huid kan krijgen, het kan zijn dat je een rode blek krijgt, zwelling of schilfers op de plek waar het jeukt. Na je inademing kan het zijn dat er allergenen via het bloed allergische verschijnselen in het lichaam veroorzaken. Voorbeelden van allergenen zijn : huisstofmijt, pollen of huisdieren. Probeer niet te veel shampoo of zeep te gebruiken. Gebruik vooral op de plek van de eczeem een neutrale zalf. Eczeem is niet besmettelijk, dus het kan geen kwaad.


Acne

Dit krijg je vooral als je een tiener bent. Acne ontstaat hierbij door verstopte talgkliertjes. Probeer zeker je huid met rust te laten (waar je acne hebt), het heeft geen nut om te peuteren op de plek van je acne dat maakt het alleen maar erger. Probeer geen make-up te gebruiken, je zou wel een gel kunnen gebruiken maar vraag eerst aan je huisarts wat hij / zij je aanraadt, zo weet je zeker dat je een goede gel gebruikt wat nuttig is voor je huid.


Bacteriële huid infecties

De huid is hierbij beschadigd, nat en rood. Je kan wat pijn hebben en het kan vooral gaan jeuken. Als de infectie later uitdroogt tot gele korsten kan het geen kwaad, maar als dat niet het geval is dan is het besmettelijk ! Dit komt meestal vaak voor bij kinderen.


Gezonde voeding
Dit artikel staat vol met informatie over erge ziektes, maar laten we met een positieve noot eindigen. Je kunt de kans op het krijgen van een van deze ziektes verkleinen door een gezond leven te leiden. Denk hierbij aan gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Een westers eetparoon bevat doorgaans veel te veel koolhydraten en daarom is het slim om eens een koolhydraatarm eetpatroon uit te proberen. Als je dat spannend vindt, kun je ook eerst een beginnen met een simpel en lekker koolhydraatarme ovenschotel recept. Ideaal om eens laagdrempelig wat anders te proberen!