Het ritueel dat Vision Quest heet is afkomstig van vroeger, toen mensen zich bij belangrijke overgangen in het leven terugtrokken in de natuur. Dit gebeurde in situaties waarbij een jongen een man werd. Ze deden dat in het kader van zelfreflectie om stil te zijn en een visioen te ontvangen. Een visioen dat je in de juiste richting moet duwen en je als het ware je toekomstperspectief schetst. Vision Quest is een afgeleide van een ‘queeste’ iets dat zoiets als zoeken naar een visioen die je vertelt wat je moet doen, wat de beste volgende stap is en wat je vooral los moet laten.

 

Noem het een bezinningstocht

Je zou een Vision Quest ook wel een bezinningstocht kunnen noemen. In de praktijk is het echter vooral een verblijf van een dag en een nacht in de natuur, alleen en op een afgebakende plek. Je eet niets en drinkt gedurende een dag en een nacht alleen water. Je slaapt onder een zeiltje, in een slaapzak. Je hebt alleen jezelf en de natuur en dus ook geen mobiele telefoon. De sociale media laat je verder voor wat het is. Het horloge gaat uiteraard ook af. In de natuur ervaar je het ritme van een dag, zie je het licht en de steeds veranderende luchten om je heen. Je ontmoet als het ware de natuur en de dieren.

 

De stilte werkt intens

Wie een Vision Quest heeft ervaren, weet hoeveel deze stilte kan doen en hoe intens dit werkt. Pas dan kom je in contact met je verlangens en met hetgeen dat je echt wilt.  Je vindt ineens de antwoorden op het gebied van ingewikkelde levensvragen door middel van een spiegeling in een prachtig stuk natuur. Een Vision Quest vraagt veel van een mens. Behalve dat je ingesteld moet zijn op het feit dat je niet eet, vergt het ook een gedegen mentale voorbereiding. Voor een bezinningstocht moet je echt klaar zijn.

 


Ervaringen worden door de deelnemers gedeeld

Uiteraard word je in de voorbereidingsdagen van een Vision Quest goed voorbereid op wat komen gaat. Je kunt een dieet volgen om te wennen aan het feit dat je niets eet. Deze begeleiding besteedt aandacht aan het mentale aspect. Na afloop van een Vision Quest is er nazorg en worden ervaringen van deelnemers met elkaar gedeeld. Dit is een wezenlijk onderdeel van het ritueel dat Vision Quest heet. Voor je daadwerkelijk alleen de natuur in gaat, word je gereinigd tijdens een zweethutceremonie. Vervolgens mag jij het doen, alleen in de natuur.

 

 

Het kan bij wijze van spreken in je achtertuin

Uiteraard hebben zonder dat je het weet de begeleiders steeds weet van waar je bent en hoe je eraan toe bent. De laatste nacht overigens, dien je wakend door te brengen. Ben je terug dan kun je in bepaalde gevallen meteen vertellen wat je volgende stap zal zijn, bij anderen komt dat later. Tenslotte; vroeger vond het ritueel altijd in de wildernis plaats, tegenwoordig kan dit echter vrijwel overal. Zelfs in  je achtertuin.