Wat je eet heeft grote invloed op je gezondheid. Maar ook wat je drinkt. Groentesap is het ideale dorstlesser om je gezondheid een boost te geven. Lees snel verder en ontdek waarom.
Het verschil tussen groentesap en groene smoothies
Groentesap is het vocht wat uit groente is geperst. Dit is wat anders dan de welbekende groene smoothies. Een groene smoothie wordt gemaakt door groene bladgroente met wat water en fruit in een blender fijn te maken. Een groot deel een groente smoothie bestaat dan ook uit water of een andere vloeistof zoals amandelmelk of kokoswater.
Groentesap is bestaat voor 100% uit het vocht van groente en is daardoor veel geconcentreerder wat betreft voedingsstoffen dan een groene smoothie. Voor het maken van één glas groentesap is 400 gram groente nodig. Ter vergelijking: voor het maken van één groene smoothie heb je 100 gram groente nodig.
Bij het maken van een groene smoothie gebruik je normaal gesproken maar 1 soort groente, aangevuld met één of meerdere fruitsoorten. Bij het maken van groentesap worden altijd meerdere soorten groenten gebruikt. Als je groentesap koopt dan zal je zien dat er soms wel 10 soorten groenten zijn gebruikt voor het maken van het sapje.
Omdat er bij het maken van groentesap zoveel soorten groenten worden gebruikt bevat het heel veel verschillende soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.
Bij groentesap wordt, net zoals bij groene smoothies, gebruik gemaakt van vruchtensap. Maar dit hoeft niet perse. Het is wel lekker om een klein beetje vruchtensap te gebruiken. Dit is puur om de groentesap wat zoets en lekkers mee te geven. Maar is niet nodig gezien vanuit het oogpunt van voedingswaarde. De groentesappen bevatten van nature al erg veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.
Bij groentesap wordt het aandeel vruchten zo laag mogelijk gehouden. Dit wordt gedaan om de groentesap zo caloriearm mogelijk te houden. Fruit bevat immers vruchtsuikers.
Hoe maak je groentesap?
Groentesap maak je met behulp van een slowjuicer. Dit is een apparaat wat het vocht uit groente perst. Het pure vocht van de groente wordt opgevangen in een bakje. Het pulp (de vezels) van de groente worden van het vocht gescheiden. Door het scheiden van de vezels krijg je een mooi vloeibaar sapje waarin geen harde stukjes zitten.
Een slowjuicer is zoals de naam al doet vermoeden traag. Met grote kracht wordt het vocht langzaam uit de groente geperst. Dit gebeurt zo rustig mogelijk om wrijvingswarmte te voorkomen. Door warmte zou namelijk een deel van de vitamines en antioxidanten verloren gaan. Doordat het vocht niet warm wordt blijven alle voedingsstoffen optimaal bewaard.
Groene smoothies maak je met een blender. Onder in de blender zit een mes wat heel snel draait. Hierdoor wordt de groente en het fruit snel fijngemalen. Hierdoor kan de motor van de blender warm worden. Door deze warmte kan een deel van vitamines en antioxidanten verloren gaan. Om deze reden worden groentesap door deskundige ook wel gezien als gezonder dan groene smoothies.
Als je groentesap gaat maken dan is het aan te raden om niet zomaar wat soorten groenten bij elkaar te gooien. Je loopt dan het risico dat deze groentesoorten helemaal niet lekker zijn omdat ze niet bij elkaar passen. Dat zou zonde zijn van de dure groenten die je hebt gebruikt voor het maken van je eigen sapje. Wil je op safe gaan dan maak je gebruik van beproefde groentesap recepten. Zo weet je zeker dat je eindigt met een groentesap die niet alleen gezond is maar ook erg lekker.
Een nadeel van zelf groentesap maken is het werk wat je eraan hebt. Met name het schoonmaken van de slowjuicer is een arbeidsintensief klusje. Als je nog een slowjuicer moet kopen dan loont het om er eentje uit te zoeken die makkelijk schoon te maken is.
Wil je eens gaan proberen of groentesappen iets voor jouw zijn dan hoef je niet gelijk te investeren in een slowjuicer. Deze zijn namelijk best wel prijzig. Je kunt groentesap ook kant en klaar bestellen. Probeer ze een paar weken om te kijken of je verschil merkt in hoe je je voelt.
De gezondheidsvoordelen
Het belangrijkste is natuurlijk wat groentesap voor je gezondheid kan betekenen. Je kunt je voorstellen dat je met één glas groentesap een gigantische hoeveelheid vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen krijgt. Aangezien er 400 gram groente nodig is voor één glas.
Doordat je al deze voedingsstoffen in vloeibare vorm tot je neemt worden ze ook nog eens beter opgenomen. Normaal gesproken eet je groenten. Voedingsstoffen zitten dan opgeslagen tussen de vezels. Je lichaam moet deze eerst verteren voordat ze opgenomen kunnen worden. Omdat je niet alles verteert worden nooit alle voedingsstoffen goed opgenomen. Met groentesap weet je zeker dat je lichaam de voedingstoffen zal absorberen.
Een belangrijke eigenschap van groentesap is dat het rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten zijn essentieel om vrije radicalen in je lichaam te neutraliseren. Vrije radicalen kunnen op den duur leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2, Alzheimer, kanker en hart- en vaatziekten.
Maar ook op de korte termijn heb je al gezondheidsvoordelen van groentesap. Er zitten belangrijke voedingsstoffen, zoals koper, zink, vitamine C, mangaan en magnesium. Deze voedingsstoffen versterken het immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor infecties en infectieziekten zoals de griep en verkoudheidjes.
Groente is ook rijk aan het mineraal kalium. Dit mineraal speelt samen met natrium een belangrijke rol in het reguleren van de bloeddruk. Natrium zit in zout en omdat er in veel voedingsmiddelen zout zit krijgen we daar eerder teveel dan te weinig van binnen. Als je teveel zout eet dan wordt de bloeddruk te hoog. Door meer kalium in je dieet op te nemen kan je een te hoge bloeddruk weer terug brengen naar gezonde waarden. Hiermee wordt het risico op hart- en vaatziekten lager.