Vaak wordt er gedacht dat bekkenfysiotherapie alleen maar iets is voor vrouwen die net hun zwangerschap achter de rug hebben of te kampen hebben met urineverlies, maar niets is minder waar. Ook mannen kampen met bekkenproblemen. Problematiek in dit gebied kan leiden tot erectiestoornissen, pijn in de edele delen of te snel klaarkomen. De bekkenfysiotherapeut (actief in Doetinchem en omstreken) van Janssen van Dijke vertelt.
Schaamte
Pijn in het regio rondom het bekken is natuurlijk net even wat anders dan rugpijn, legt de bekkenfysiotherapeut uit. Wanneer jij last van je rug hebt, dan maak je een afspraak bij de fysiotherapeut, maar in het geval van de bekkenbodem werkt dat toch net even wat anders. Je vertelt nou eenmaal minder snel over klachten in de schaam regio.
Daarnaast kunnen ook mannen te kampen hebben met ongewild urineverlies op het moment dat hun bekkenbodemspieren niet goed meer functioneren. Je vies voelen, hopen dat niemand erachter komt kan tot heel wat vermindering van de kwaliteit van leven leiden.
Wat merk je bij bekkenklachten?
Er zijn uiteenlopende klachten te merken op het moment dat je bekkenbodemspieren niet goed meer functioneren. Hieronder hebben we een aantal van de belangrijkste klachten voor je opgesomd. Het kan zijn dat de lijst niet helemaal volledig is en dat jouw klacht er niet tussen staat:
- Klachten tijdens het plassen (je kunt urineverlies hebben, heel lang moeten plassen, pijn met plassen of leegplassen dat niet goed lukt)
- Last met poepen (ongewild verlies van poep of windjes, aandrang om te poepen, moeilijk kunnen poepen en/ of pijn in anus/onderin buik
- Verzakkings gerelateerde klachten
- Klachten van seksuele aard (problemen met het krijgen van een erectie, niet kunnen klaarkomen of juist te snel, pijn penis en ballen en/ of pijn in het bekkengebied/stuitgebied
Kijk hier voor een volledig(er) beeld van de klachten.
Wat doet de bekkenbodem fysiotherapeut?
De bekkenfysiotherapeut vervolgt dat de behandeling bij de bekkenfysio meestal net wat anders is dan bij de “reguliere’’ fysiotherapeut.
De bekkenfysiotherapeut leert jou hoe je zelf je de spieren in het bekkenbodem gebied kunt ontspannen, trainen maar eerst herkennen. Herkennen, omdat veel mensen niet weten hoe ze hun bekkenbodemspieren überhaupt kunnen voelen.
Daarnaast krijg je van de bekkenfysio adviezen, bijvoorbeeld over hoe je het best kunt zitten, tillen en naar het toilet kunt gaan.