Onze westerse wereld is sterk gebaseerd op de vrije markt. Dit houdt in dat het niet de overheid is, maar de consument die bepaald wat voor producten er worden verkocht en wat voor producten kunnen werken en wat voor dingen zullen falen. Ook in de medische wereld gaat dit op. Kijk bijvoorbeeld naar hoe dit functioneert in de farmaceutische industrie. De vrije markt zorgt ervoor dat sommige medicijnen heel erg duur worden, maar ook dat medicijnen waarvan de effecten minder bewezen zijn toch kunnen verkopen.
Oosterse geneeskunde
Bij alternatieve genezing denk je misschien al snel aan Oost-Azië. Uit dit wereld deel komen veel kruiden geneesmiddelen. Vaak zijn dit medicijnen die al lang traditioneel in gebruik zijn. De werking is vaak maar moeilijk te bewijzen en is dus twijfelachtig. Toch kopen mensen dit soort medicijnen. Dit geeft aan dat het voor bepaalde mensen in ieder geval werkt. Immers zouden ze anders die medicijnen niet kopen en gewoon normale medicijnen blijven gebruiken. Door de vrije markt krijgen dit soort medicijnen dus toch de ruimte en zo lang ze geen kwaad doen, is dat ook niet zo’n probleem.
Placebo’s
Een andere belangrijke component van alternatieve geneesmiddelen is het placebo effect. Hoewel de werkzaamheid van producten te betwijfelen valt, is er vaak wel een placebo effect. Dit houdt dus in dat het lichaam denkt dat iets werkzaam is en dit daardoor alsnog helpt. Voor sommige problemen kan dit net zo goed werken als echte medicijnen. Hoewel hier veel discussie over is en er veel onderzoek naar wordt gedaan nog, is het duidelijk dat placebo’s in bepaalde gevallen prima ingezet kunnen worden. Hoewel dokters placebo’s kunnen voorschrijven, is het ook vaak zo dat dit soort producten op de vrije markt worden verkocht. Denk hierbij aan magic truffles, die door microdosing positieve effecten kunnen hebben op mentale gezondheid van mensen. Denk daarbij aan stressvermindering, of het beter in de flow kunnen komen van je werk en dergelijke.
Schaadt het niet?
Baat het niet dan schaadt het niet is een bekend spreekwoord. De waarheid van dit spreekwoord is natuurlijk ver te zoeken. Dingen kunnen prima niet helpen en toch schadelijk zijn. Maar in Nederland en Europa zijn er wel strenge eisen aan producten voor ze verkocht mogen worden. Als je in Nederland dingen wil verkopen moeten ze een CE keurmerk hebben bijvoorbeeld (let daarbij op de Chinese namaak CE) en moeten producten aan strenge eisen voldoen, waardoor ze inderdaad niet zullen schaden.